'Microsoft uit in parlement kritiek op App Store-beleid Apple'
Oneerlijke concurrentie

'Microsoft uit in parlement kritiek op App Store-beleid Apple'

21-07-2020 13:19 Laatste update: 13:23

Microsoft-topman Brad Smith zou het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben gevraagd streng te kijken naar vermeend machtsmisbruik door Apple met de App Store.

Smith heeft hierover gesproken met een speciaal parlementair comité dat onderzoek doet naar machtsmisbruik bij techgiganten, zeggen ingewijden tegenover The Information.

De Microsoft-topman werd uitgenodigd voor een gesprek over zijn eigen ervaringen in de jaren 90, toen de Microsoft onder vuur lag wegens oneerlijke concurrentie. Hij greep de kans aan om zijn eigen bezwaren met Apple aan te kaarten.

Strenge voorwaarden

Volgens Smith maken de regels van de App Store het erg lastig voor bedrijven om tegen Apple te concurreren. De techreus hangt strenge voorwaarden aan het toelaten van software op zijn platform, terwijl de apps van Apple zelf hier niet aan hoeven te voldoen. Apple vraagt bij de verkoop van apps en diensten tot 30 procent van de omzet, waardoor concurrenten minder zouden verdienen dan Apple zelf.

Apple wordt ook door de Europese Commissie onderzocht om vergelijkbare redenen. Ook de Nederlandse toezichthouder ACM onderzoekt of Apple met de App Store-regels zijn macht misbruikt.

Kritiek grote bedrijven

Microsoft is één van de grootste partijen die kritiek op het App Store-beleid van Apple lijkt te hebben. Eerder spraken onder andere muziekdienst Spotify en de makers van Tinder en Fortnite zich uit.

Microsoft heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving. De bronnen wilden ook anoniem blijven omdat de gesprekken tussen het comité en Smith vertrouwelijk waren.

Deze Apple-producten zag je nooit in de winkel