Facebook start onderzoek naar racisme bij algoritmes

Facebook start onderzoek naar racisme bij algoritmes

22 juli om 07:51
Laatste update: 23 juli om 09:03

Speciale onderzoeksteams van Facebook gaat onderzoeken of algoritmes op het sociale netwerk en Instagram racistisch zijn.

Dat vertelt een woordvoerder van het bedrijf aan The Wall Street Journal. Eerder was Facebook juist terughoudend met het onderzoeken van mogelijke discriminatie door algoritmes.

Bij het onderzoek wordt gekeken hoe Facebook-gebruikers met een andere huidskleur in de Verenigde Staten worden benadeeld. Dat gebeurde in het verleden al eens eerder, toen Facebook bijvoorbeeld alleen vacatures aan witte gebruikers liet zien.

Door het mogelijke racisme te onderzoeken, kan Facebook er op termijn tegen optreden. De algoritmes van het sociale netwerk zijn getraind met behulp van kunstmatige intelligentie die op termijn bepaalde vooroordelen onbedoeld kan integreren.

Grote Facebook-boycot

Grote bedrijven waaronder Unilever, Coca-Cola en Levi's trokken recent hun reclamecampagnes op Facebook terug, omdat het bedrijf te weinig zou doen om racisme en haat op het platform te bestrijden. 

Facebook-topman Mark Zuckerberg zei tijdens een intern overleg dat het bedrijf niet ging veranderen door de boycot. Hij was er van overtuigd dat adverteerders op termijn terugkeerden en de impact op de omzet minimaal werd.

Tegelijkertijd nam het bedrijf zich voor om harder op te treden tegen racistische reclame.

Volg Bright ook op Facebook

Kijk ook: Instagram-musea in Amsterdam