social media

Facebook: regels tegen vroegtijdig uitroepen winnaar verkiezingen

3 augustus 2020 om 13:11
Laatste update: 3 augustus 2020 om 13:26

Facebook overweegt regels om er tijdens verkiezingen voor te zorgen dat media niet te vroeg een winnaar uitroepen.

Facebook-ceo Mark Zuckerberg zegt in gesprek met The New York Times dat hij Facebook-gebruikers wil klaarstomen voor de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Volgens Zuckerberg is er "een grote kans dat het dagen of weken duurt om [de stemmen] te tellen - en daar is niets mis mee of onwettig aan".

Facebook overweegt volgens de topman regels rond vroegtijdige overwinningsclaims. Vanwege het coronavirus zullen veel Amerikanen hun stem per post uitbrengen. Dat vertraagt het telproces, waardoor de definitieve uitslag niet de volgende dag bekendgemaakt zal worden. Facebook zal zich voor de verkiezingsuitkomst baseren op persbureaus. 

'Speculaties door lange telling'

Het is niet duidelijk welke maatregelen het bedrijf verder precies wil nemen. De maatregelen lijken in eerste instantie gericht op de Amerikaanse verkiezingen, maar zullen mogelijk ook gelden voor andere verkiezingen. De eerstvolgende verkiezingen in Nederland zijn de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021.

Facebook ligt al jaren onder vuur wegens zijn aanpak van nepnieuws en desinformatie op het platform. Een langere stemmentelling zal volgens The New York Times mogelijk leiden tot allerhande speculaties over wie de winnaar is.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen worden gehouden op 3 november 2020. De huidige president Donald Trump neemt het dan op tegen de voormalig vice-president Joe Biden.