Ruimtetoerisme

Miljardair Branson wil begin 2021 naar de ruimte

4 augustus om 08:55
Laatste update: 4 augustus om 09:12

Miljardair Richard Branson gaat mogelijk begin volgend jaar mee met het ruimteschip van zijn bedrijf Virgin Galactic.

Als de bemande testvluchten van Virgin Galactic dit najaar goed verlopen, kan Branson in het eerste kwartaal van volgend jaar als passagier mee met een vlucht.

Het ruimtevaartuig wordt door een vliegtuig op grote hoogte afgeworpen, waarna het zelf met een raketmotor verder vliegt. Het toestel moet uiteindelijk landen bij Spaceport America in de woestijn in het zuiden van de VS.

Gewichtsloosheid ervaren

Virgin Galactic wil toeristen naar de bovenkant van de dampkring brengen, waar ze gewichtsloosheid kunnen ervaren.

Het reserveren van zo'n ruimtereisje kost 212.000 euro. Al zeshonderd mensen hebben dat gedaan. De plannen van Virgin Galactic liepen al meermaals vertraging op.

Concurrentie

Het ruimtevaartbedrijf van Branson concurreert met onder meer Blue Origin van Amazon-ceo Jeff Bezos, dat ook met toeristen naar de ruimte wil.

Een andere concurrent is SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk, dat toeristen naar het ruimtestation ISS wil brengen. Virgin Galactic wil dat ook gaan doen en sloot er al een deal met NASA over.

Nieuw supersonisch vliegtuig

Naast het kleine supersonische vliegtuig dat wordt gebruikt voor ruimtetoerisme, werkt Virgin Galactic ook aan een nieuw supersonisch vliegtuig. Dat toestel moet een snelheid halen van mach 3 (3704 km/u). De eerste conceptfase van dat vliegtuig is afgerond. Het is de bedoeling dat Rolls-Royce uiteindelijk de motoren gaat leveren. 

Het nieuwe supersonische vliegtuig heeft ruimte voor 9 tot 19 passagiers en kan op een hoogte van 18 kilometer vliegen. Wanneer het vliegtuig af moet zijn, is nog niet bekend. 

Wint Elon Musk de space race?