SpaceX gaat volgend jaar toeristen naar het ISS vliegen
Ruimtereis

SpaceX wil volgend jaar toeristen naar het ISS vliegen

6 maart 2020 om 11:28
Laatste update: 6 maart 2020 om 14:45

Ruimtevaartbedrijven SpaceX en Axiom Space willen samen eind volgend jaar betalende toeristen naar het International Space Station (ISS) vliegen.

Enkele weken geleden sloot SpaceX al een deal om in samenwerking met Space Adventures toeristen binnen twee jaar een rondje om de aarde te laten vliegen. SpaceX gaat nu nog een stap verder.

Samen met Axiom wil het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk al in de tweede helft van volgend jaar drie toeristen een tiendaagse reis naar het International Space Station bieden. De ruimtetoeristen worden vergezeld door een als astronaut getrainde reisbegeleider van Axiom.

Twee van de tien dagen zijn voor het reizen van en naar het ruimtestation. De andere acht dagen verblijven de ruimtetoeristen aan boord van het ISS. De reisbegeleider gaat mee om er voor te zorgen dat de toeristen de NASA-astronauten aan boord van het ISS niet storen tijdens hun werk. Het ISS zweeft zo'n 400 kilometer boven de aarde. 

Wat kost dat?

Hoeveel zo'n reis precies kost, is nog niet duidelijk. Volgens The New York Times zou Axiom eerder gezegd hebben dat een stoeltje een slordige 49 miljoen euro zou kosten.

Of daar de kamerprijs bij inbegrepen is, is niet bekend. NASA zei in 2019 het ISS open te stellen voor betalende astronauten die per nacht per persoon zo'n 31.000 euro moeten betalen.

Branson en Bezos

Ook concurrenten van SpaceX, zoals Virgin Galactic van Richard Branson en Blue Origin van Amazon-baas Jeff Bezos, willen ruimtereizen voor toeristen mogelijk gaan maken. 

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart

Geen video missen? Volg Bright op YouTube