Musk toont vrijdag 'werkend apparaat voor lezen gedachten'
Neuralink

Musk toont vrijdag 'werkend apparaat voor lezen gedachten'

26-08-2020 09:51 Laatste update: 19:04

Techondernemer Elon Musk zegt dat later deze week een werkend apparaat van zijn startup Neuralink wordt onthuld. Neuralink werkt aan technologie om gedachten te lezen, dat mensen met hersenletsel moet helpen.

Musk zegt dat vrijdagavond een presentatie van een 'werkend apparaat' van Neuralink plaatsvindt. Neuralink werkt aan een verbinding tussen menselijke hersenen en computers, in eerste instantie bedoeld voor mensen met ernstig hersenletsel. De presentatie vindt vrijdag plaats via een livestream.

Musk noemde de nieuwe technologie eerder 'geweldig' in vergelijking met wat Neuralink tot nu toe heeft laten zien. Het doel is om bepaalde hersenfuncties bij mensen met zwaar hersenletsel weer deels te herstellen. Hiervoor zouden elektroden in de vorm van dunne draden in hersenen geïmplanteerd worden.

Neuralink zei vorig jaar zijn technologie eind 2020 in de eerste proefpersonen te willen testen, maar daar is nog geen goedkeuring voor. Musk is een van de grote geldschieters van Neuralink, dat in 2016 is opgericht.

Dunne draden

Voor het lezen van gedachten is het nodig om elektroden in de vorm van hele dunne draden in de hersenen te plaatsen. Neuralink heeft zulke elektroden al geïmplanteerd bij ratten om zo hun hersenactiviteit te meten. De draden die Neuralink gebruikt zijn een kwart keer zo dik als menselijke haren.

Bij proefpersonen worden eerst vier gaatjes in de schedel geboord. Een robot moet de elektroden vervolgens heel precies in de hersenen plaatsen.

De buigzame elektroden zouden volgens Neuralink minder gevaarlijk zijn dan de huidige hersenimplantaten. In de toekomst moet de operatie even makkelijk als het laseren van ogen worden, claimt Neuralink.

Meer over Neuralink en de plannen van Elon Musk

'Brein upgraden'

Met deze technologie wordt het volgens Neuralink mogelijk om door te denken teksten te schrijven, zoals e-mails en sms'jes. Ook zou het in de toekomst mogelijk worden om een nieuwe taal, die de persoon nog niet spreekt, te downloaden.  

Ook Facebook werkt aan technologieën die het mogelijk maken om gedachten naar een computer te sturen.