De nieuwe Xbox is een lokkertje voor 'de Netflix van games'
Bright Analyse

De nieuwe Xbox is een lokkertje voor 'de Netflix van games'

08-09-2020 20:19 Laatste update: 10-09-2020 11:25

Microsoft presenteerde dinsdag een nieuwe, betaalbare Xbox-spelcomputer: de Xbox Series S. Dat apparaat is een lokkertje voor de echte nieuwe game-generatie: een abonnement zoals bij Netflix of Spotify. En daarbij heb je ooit zelfs geen nieuwe spelcomputer meer nodig.

De nieuwe Xbox Series S is alles wat je van een nieuwe spelcomputer verwacht: sneller, krachtiger en met een nieuw, fris ontwerp. Dit model verschijnt tegelijk met de eerder onthulde Xbox Series X. Die laatste draait games op 4K-televisies en zou 499 dollar kosten, terwijl de Series S lagere resoluties hanteert, maar een erg schappelijke prijs heeft: maar 299 dollar.

Dit is alweer de vierde keer dat Microsoft een nieuwe generatie gameconsoles presenteert. Het is een vertrouwde cyclus aan het worden, die bedrijven als Nintendo en Sony ook hanteren: eens in de zoveel tijd brengen ze nieuwe spelcomputers uit, die aangeschaft moeten worden om de nieuwste games te blijven spelen.

Beter met Game Pass Ultimate

Ditmaal lijkt Microsoft echter voor een net wat andere strategie te kiezen. De laatste trailer voor de nieuwe gameconsole verandert halverwege in een advertentie voor Microsofts abonnementsdienst. De console "wordt nog beter met Game Pass Ultimate", kopt Microsoft.

Microsoft investeert al wat langer in Game Pass. Klanten krijgen voor een vast bedrag per maand toegang tot een bibliotheek met ruim honderd games. De nieuwste exclusieve Xbox-titels zijn vaak meteen daarbij beschikbaar, waardoor gamers niet langer 60 tot 70 euro in een nieuwe titel hoeven te investeren.

Goedkoopste apparaat

"We proberen niet meteen erg veel winst te maken", vertelde Xbox-marketingbaas Aaron Greenberg deze zomer tegen Gamespot. "We hadden een keuze: ons richten op de winst, of klanten zoveel mogelijk waarde bieden. Die worden dan namelijk fans die bij ons blijven."

De nieuwe Xbox Series S is komende generatie de goedkoopste Xbox om een Game Pass-abonnement mee af te sluiten. Een lage prijs is ook nodig om de gamedienst aan de man te krijgen: klanten weten immers dat ze na aanschaf van de console een vast maandbedrag moeten betalen.

Consoles naar de cloud

Sinds kort is het zelfs mogelijk om de spellen vanuit de cloud te streamen naar een Android-telefoon - de komst van een iPhone-versie wordt door Apple tegengehouden. Een nieuwe Xbox is door deze streamingoptie op termijn niet meer nodig: Microsoft kan gewoonweg zijn hardware in datacenters upgraden en games steeds ietsje mooier maken.

De Series S is perfect om mensen voor dat plan aan boord te krijgen. Gamestreaming vereist een snelle internetverbinding, en nog lang niet iedereen is overtuigd dat deze technologie klaar voor algemeen gebruik is. Gamers die vrezen voor problemen kunnen een Series S kopen om hun abonnementsgames naar te downloaden en lokaal af te spelen. 

Een toekomst zonder spelcomputers

Maar omdat streaming is inbegrepen, kunnen ze wel proberen hoe goed dat werkt. En ooit, als internet wereldwijd snel genoeg is, werkt dat voor de meeste Xbox-bezitters goed genoeg. Al die mensen die bij de Xbox Series S instapten, zijn er dan klaar voor om nooit een andere gameconsole te kopen. De cyclus is dan eindelijk voorbij.

Tenminste, als het allemaal goed uitpakt voor Microsoft.

Bastiaan Vroegop, redacteur Bright

Kijk ook: de PlayStation 5