Huawei

Huawei-telefoons krijgen optie voor update naar HarmonyOS

© Bright.nl

huawei harmony os smartphone android 11 update HarmonyOS
11 september om 13:01
Laatste update: 11 september om 14:06

De Chinese techgigant Huawei komt volgend jaar met de eerste smartphones met zijn eigen systeem HarmonyOS, een alternatief voor Android. Gebruikers van sommige huidige Huawei-toestellen kunnen zelf overstappen van Android naar HarmonyOS.

Huawei heeft donderdag een testversie van het besturingssysteem HarmonyOS 2.0 uitgebracht voor smartwatches, tv's en auto's. Een eerste testversie voor smartphones verschijnt in december, belooft het bedrijf.

In de loop van 2021 komt het bedrijf daarna met zijn eerste smartphones die met HarmonyOS werken, zei Huawei-topman Richard Yu tijdens een presentatie. Het is nog niet bekend of deze nieuwe toestellen met HarmonyOS in Nederland op de markt komen.

HarmonyOS is voor Huawei een van de manieren om minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse bedrijven. Het bedrijf heeft steeds meer last van de Amerikaanse sancties.

Vrijwillige update naar HarmonyOS

Gebruikers van sommige Huawei-smartphones krijgen komend jaar ook de optie om hun toestel te updaten van Android naar HarmonyOS, bevestigde Huawei tegen AndroidWorld.nl. Telefoons met de nieuwe EMUI 11-schil over Android zullen te upgraden zijn naar HarmonyOS.

Gebruikers kunnen volgens Huawei zelf bepalen of ze willen upgraden naar Harmony OS, het wordt niet verplicht.

Of en wanneer de huidige Huawei-smartphones een update krijgen naar Android 11 is nog niet bekendgemaakt.

Sancties VS

Door de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf brengt Huawei zijn nieuwe smartphones sinds vorig jaar uit met de opensource-versie van Android. De Huawei-telefoons bieden geen toegang tot Google-diensten, zoals de appwinkel Play Store.

De Amerikanen zetten Huawei vorig jaar op een zwarte lijst, omdat het vanwege mogelijke banden met de Chinese overheid een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn.

In augustus zijn nog eens 38 partners van Huawei toegevoegd aan de sanctielijst. Daarmee wil de VS voorkomen dat Huawei Amerikaanse exportcontroles kan omzeilen voor het verkrijgen van elektronische componenten die zijn ontwikkeld of geproduceerd met behulp van Amerikaanse technologie. 

Eigen app-ecosysteem

HarmonyOS verschijnt eerst voor gadgets die weinig werkgeheugen gebruiken. Tijdens de presentatie zei Huawei dat het systeem vanaf april 2021 ook apparaten met maximaal 4GB werkgeheugen ondersteunt en vanaf oktober 2021 geldt er geen geheugenlimiet meer.

Huawei heeft na de Amerikaanse sancties ingezet op zijn eigen Huawei Mobile Services-ecosysteem voor apps. Volgens het bedrijf zijn er nu 490 miljoen gebruikers en 1,8 miljoen app-ontwikkelaars die dit gebruiken. Daarmee heeft Huawei het op twee na grootste mobiele ecosysteem na Android en iOS.

Kijk ook: nieuwe vouwtelefoon van Samsung