Miljardendeal

Grote game-overname: Microsoft koopt maker DOOM, Elder Scrolls en Fallout

© Micosoft

Microsoft neemt maker DOOM, Elder Scrolls en Fallout over
21 september 2020 om 14:06
Laatste update: 21 september 2020 om 14:12

Microsoft neemt game-uitgever Bethesda over, inclusief alle studio's achter populaire games als The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, DOOM en Dishonored. Met de overname zou 7,5 miljard dollar gemoeid zijn.

Microsoft neemt Bethesda-eigenaar ZeniMax Media over, meldt het bedrijf maandag. Met de overname zijn 2300 werknemers gemoeid.

De games van Bethesda zullen worden toegevoegd aan Game Pass, de abonnementsdienst van Microsoft waarbij spelers voor 10 euro per maand onbeperkt meer dan 100 games kunnen spelen. De games worden in eerste instantie alleen toegevoegd aan Game Pass voor Xbox en PC, niet voor Microsofts gamestreamingdienst Cloud Gaming, dat tot voor kort xCloud heette.

PlayStation 5

Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met reeds aangekondigde Bethesda-games voor andere platforms, zoals de PlayStation 5. Bethesda-game Deathloop zou bijvoorbeeld tijdelijk exclusief voor de PS5 verschijnen. Alle nieuwe games van de uitgever verschijnen ook direct voor Game Pass.

7,5 miljard 

Met de overname van ZeniMax en dochterbedrijf Bethesda Softworks, wordt Microsoft ook eigenaar van de studio's id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog en Roundhouse Studios. Microsoft bezit nu 23 gamestudio's, Game Pass heeft 15 miljoen gebruikers. 

Microsoft betaalt 7,5 miljard dollar voor Bethesda-moederbedrijf ZeniMax. Daarmee is het één van de duurste game-overnames in de geschiedenis, na de 8,6 miljard dollar die het Chinese Tencent in 2016 betaalde voor een meerderheidsbelang in ontwikkelaar Supercell.

Strijd met Sony

Microsoft heeft de afgelopen jaren tal van game-ontwikkelaars overgenomen, om zich te wapenen tegen concurrent Sony. In tegenstelling tot de PlayStation kent de Xbox relatief weinig exclusieve titels. Zo is de belangrijkste launchtitel voor de nieuwe Xbox, Halo Infinite, uitgesteld naar 2021.

Microsoft brengt in november twee nieuwe spelcomputers op de markt: Xbox Series X en Series S. Sony komt in diezelfde maand met de PlayStation 5.

PlayStation 5 of nieuwe Xbox: welke kies jij?