Tesla belooft elektrische auto van 25 duizend dollar

Tesla-ceo Elon Musk

Tesla Battery Day

Tesla belooft elektrische auto van 25 duizend dollar

23-09-2020 05:00 Laatste update: 08:19

Autofabrikant Tesla wil over drie jaar een zelfrijdende elektrische auto introduceren van 25.000 dollar. Dat is mogelijk doordat Tesla zelf nieuwe accu's gaat produceren en zo veel geld kan besparen.

Tesla maakte die plannen bekend tijdens een presentatie over accu-innovaties. Die vond plaats na afloop van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. De autofabrikant gaat voor het eerst eigen accu's produceren. Nu koopt het bedrijf de batterijen nog in bij onder meer het Japanse Panasonic en het Chinese CATL.

Tesla's eigen accu's moeten efficiënter en krachtiger zijn. Ook denkt Tesla de accu's veel goedkoper te kunnen produceren: zo kan meer dan de helft van de productiekosten bespaard worden. 

'20 miljoen Tesla's per jaar'

De huidige goedkoopste Tesla, Model 3, kost momenteel in de VS 37.990 dollar. In Nederland kost die Tesla 49.000 euro.

Tesla-ceo Elon Musk verwacht dat het bedrijf uiteindelijk 20 miljoen elektrische auto's per jaar kan produceren. Ter vergelijking: de totale auto-industrie verwacht dit jaar een productie van 80 miljoen auto's.

Innovaties

Musk presenteerde allerlei innovaties op het gebied van accu's. Tesla's nieuwe accucellen zouden vijf keer meer energie en zes keer meer vermogen leveren.

Tesla heeft verbeteringen doorgevoerd aan de gebruikte elektrodematerialen, het ontwerp van de accucellen, de productieprocessen en de integratie in de voertuigen. 

Nieuwe accufabriek

Tesla gaat de nieuwe accu's produceren in een nieuwe fabriek in Californië, die eind 2021 een geplande productie van 10 gigawatt uur per jaar moet halen. Tesla heeft nu samen met Panasonic een productiecapaciteit van 35 gigawatt-uur voor accu's in de fabriek in Nevada.

Volledige zelfrijdende Autopilot 

Musk kondigde ook aan dat Tesla 'binnen een maand' een software-update wil uitbrengen voor de Autopilot-functie. De update gaat volgens hem om 'de volledig zelfrijdende versie' van Autopilot.

De volledig zelfrijdende functie werkt niet met oudere Tesla-auto's, die hebben eerst een hardware-upgrade nodig.