700MHz

'iPhone 12 kan mogelijk niet volledige 5G-dekking gebruiken'

'iPhone 12-modellen kunnen mogelijk niet volledige 5G-dekking gebruiken'
12 oktober om 13:03
Laatste update: 12 oktober om 13:03

De nieuwe iPhone 12-modellen die naar verwachting op 13 oktober worden gepresenteerd, hebben mogelijk niet in elk land volledige 5G-dekking.

Telecom-analisten zeggen dat de nieuwe iPhone 12-modellen mogelijk niet werken met de 700MHz-frequentie van 5G, meldt het Britse The Telegraph. In het Verenigd Koninkrijk is die frequentie momenteel de belangrijkste en enige landelijk dekkende frequentie voor 5G, dat geldt ook voor Nederland. Als de geruchten waar zijn, zouden de nieuwe iPhones niet in heel Nederland 5G-dekking hebben.

5G wordt aangeboden op verschillende frequenties, die per land nog weleens verschillen. Over het algemeen wordt eerst gestart met de lagere frequenties, die makkelijker landelijk dekkend zijn te krijgen. In Nederland zijn dat de 700MHz-frequenties, die in mei zijn geveild aan KPN, T-Mobile en Vodafone en inmiddels in gebruik zijn genomen.

5G nu nog niet erg snel

De 700MHz-frequentie is nauwelijks sneller dan 4G en reikt gemiddeld zo'n 15 kilometer per zendmast. Voor hogere snelheden zijn hogere frequenties nodig, maar die moeten nog geveild worden.

Nieuwe veilingen frequenties

Het belangrijkst voor 5G is de komende jaren de 3,5GHz-frequentie. Die heeft een bereik van ongeveer een kilometer, maar zal zorgen voor downloadsnelheden tot 20 keer hoger dan met 4G.

Ook is er nog de 26 GHz-band, die snelheden tot 100 keer hoger kan halen dan 4G, maar wel over slechts 100 meter. Zulke zenders worden aan bijvoorbeeld lantaarnpalen en gebouwen bevestigd. In Nederland laat dat nog even op zich wachten: de veiling van de 3,5GHz-frequenties staat begin 2022 gepland, wanneer de 26GHz-band wordt geveild is nog niet bekend.

Apple-event

Apple houdt op dinsdagavond 13 oktober een event met de titel 'Hi Speed'. Naar verwachting worden dan de iPhone 12-modellen onthuld, dit jaar zouden dat er vier zijn. Het evenement is vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd te volgen via onder meer de site van Apple.

Bright doet verslag van het Apple-event, volg ons via Twitter en Facebook.

5G gevaarlijk? Dit moet je weten over straling