'Bol.com verwijdert illegale nepartikelen te laat'
Fake Nikes

'Bol.com verwijdert illegale nepartikelen te laat'

12-10-2020 20:23 Laatste update: 14-01-2023 07:32

Grote merken als Nike en Tommy Hilfiger vinden dat Bol.com sneller illegale namaakproducten van zijn site moet verwijderen. Ze klagen dat het bij Bol.com na een melding twee weken kan duren voordat nepartikelen niet meer zichtbaar zijn

Concurrenten als Amazon en Marktplaats zouden de nepproducten veel sneller offline halen dan Bol.com. "De procedure van Bol.com om namaakproducten van de website te verwijderen, kan scherper", zegt directeur Ronald Brohm van React, een internationale organisatie die ruim 300 grote merken vertegenwoordigt. "Dat is schadelijk, want klanten hebben de nepartikelen dan vaak al aangeschaft", zegt hij na berichtgeving van het FD.

Chinese webwinkels

Nepproducten zijn illegaal en ondernemers lopen veel inkomsten mis door deze handel. Online groeit de markt van illegale nepproducten hard, de producten worden vaak ingekocht bij Chinese webshops.

15 dagen

Bol.com benadrukt in een reactie het verwijderen van illegale producten zorgvuldig aan te pakken. Na een melding wordt er eerst aan de melder gevraagd om zelf contact op te nemen met de aanbieder van de nepartikelen.

"Wanneer wij naar aanleiding van een melding onmiddellijk het aanbod offline zouden halen, kan dit betekenen dat aanbod onterecht offline wordt gehaald", legt een woordvoerster van Bol.com uit. De hele procedure om nepartikelen te verwijderen zou gemiddeld zes dagen duren, maar de maximale duur bij Bol.com bedraagt volgens de zegsvrouw vijftien dagen.

Waarom je wel/niet bij Amazon moet kopen