VS zetten WeChat en AliExpress op zwarte lijst om nepartikelen
Online-verkoop nepproducten

AliExpress op zwarte lijst gezet vanwege nepartikelen

18 februari 2022 om 09:25
Laatste update: 18 februari 2022 om 11:14

De Verenigde Staten hebben de bekende Chinese internetbedrijven AliExpress en WeChat op een lijst gezet van marktplaatsen die berucht zijn om de verkoop van namaakproducten.

Op de lijst van de Amerikaanse handelsgezant 42 onlinemarktplaatsen en 35 fysieke markten, melden Amerikaanse media. AliExpress, onderdeel van Alibaba, is ook populair onder Nederlanders. Een andere Alibaba-dienst, Taobao, staat ook op de lijst, net als concurrent Pinduoduo. 

Volgens de Amerikaanse handelsgezant merkten rechthebbenden "een aanzienlijke toename van het aantal namaakgoederen op AliExpress". Daaronder waren zowel producten die 'schaamteloos worden aangeprezen als namaak' als artikelen die ten onrechte als echt worden omschreven. Alibaba en Tencent zeggen in reacties dat ze al veel doen om rechtenschendingen op hun platforms tegen te gaan en dat ze meer willen samenwerken met de Amerikaanse overheid.

Strijd tegen verkoop nepartikelen

Met de lijst willen de VS landen aansporen meer te doen tegen de productie en verkoop van nepartikelen. De Amerikanen wijzen China al langer aan als de belangrijkste bron van nepartikelen. 

WeChat, eigendom van techreus Tencent, is vooral populair in China en heeft ruim 1,2 miljard actieve gebruikers. Naast de chatdienst heeft WeChat ook een marktplaatsfunctie, maar volgens de Amerikaanse handelsgezant worden verkopers daar niet goed gecontroleerd. 

Online-piraterij

Op de lijst van de handelsgezant staan ook tal van bekende sites die zich schuldig maken aan online-piraterij, waaronder Bittorrent-sites als The Pirate Bay, RARBG, RuTracker, 1337x en het onlangs gestopte Popcorn Time. Ook illegale streamingsites als Fmovies en Cuevana en bestandopslagdiensten zoals Uploaded en 2Embed worden vermeld. Andere bekende illegale downloadsites die de lijst hebben gehaald zijn Newalbumreleases.net, Sci-Hub en Libgen.

Tech om naar uit te kijken: