'Grote webwinkels vermelden update-beleid bij slimme gadgets'
Software-updates

'Grote webwinkels vermelden update-beleid bij slimme gadgets'

13-10-2020 12:21 Laatste update: 12:21

Bol.com, Coolblue en MediaMarkt informeren consumenten voortaan beter over de software-updates van slimme apparaten.

Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder had grote online-verkopers van slimme apparaten hierover aangesproken.

Voor consumenten moet het nu duidelijker zijn hoe lang ze updates krijgen voor de apparaten, hoe vaak die updates komen en wat voor soort updates ze kunnen verwachten. Zo kan de consument de aanschaf van een slim apparaat beter bepalen.

Slimme apparaten hebben bijvoorbeeld een digitale assistent die je kunt oproepen om het apparaat informatie te laten opzoeken. Een ander voorbeeld is een slimme thermostaat die je via je telefoon op afstand kunt bedienen.  

Updates

Om slimme apparaten veilig te houden en te zorgen dat ze blijven werken is het belangrijk dat consumenten software-updates installeren. Daar moeten verkopers ze op wijzen. Verkopers dienen die informatie weer van fabrikanten van de apparaten te krijgen.

Ook moeten consumenten op de hoogte gesteld worden in hoeverre producten met andere apparaten samenwerken en hoe het zit met het gebruik van de gegevens van de consument.

Informatie verbeterd

Eind 2019 startte de toezichthouder met een inventarisatie onder grote onlinewinkels. Daaruit bleek dat de informatie voor de consument niet op orde was. Drie grote aanbieders, bol.com, Coolblue en MediaMarkt, hebben inmiddels de informatie op de productpagina's van een groot aantal slimme apparaten uitgebreid en verbeterd, zegt de toezichthouder.

De ACM ziet dit als een stap in de goede richting "die ook nog door andere partijen gezet moet worden". Daarom loopt nog een onderzoek naar een ander bedrijf. De toezichthouder kan daar vanwege het onderzoek niet verder op ingaan.

Nieuwe Google-speaker Nest Audio