'Grote webwinkels vermelden update-beleid bij slimme gadgets'
Software-updates

'Grote webwinkels vermelden update-beleid bij slimme gadgets'

13-10-2020 11:59 Laatste update: 12:19

Grote webwinkels zoals bol.com, Coolblue en de onlineshop van MediaMarkt informeren consumenten vooraf beter over software-updates van slimme apparaten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De toezichthouder had grote online-verkopers van slimme apparaten hierover aangesproken. Voor consumenten moet het nu duidelijker zijn hoe lang ze updates krijgen voor de apparaten, hoe vaak die updates komen en wat voor soort updates ze kunnen verwachten. Zo kan de consument de aanschaf van een slim apparaat beter bepalen.

Slimme apparaten hebben bijvoorbeeld een digitale assistent die je kunt oproepen om het apparaat informatie te laten opzoeken. Een ander voorbeeld is een slimme thermostaat die je via je telefoon op afstand kunt bedienen. Al deze apparaten maken voor deze functies gebruik van software en van het internet.

Updates

Om slimme apparaten veilig te houden en te zorgen dat ze blijven werken is het belangrijk dat consumenten software-updates installeren. Daar moeten verkopers ze op wijzen. Verkopers dienen die informatie weer van fabrikanten van de apparaten te krijgen.

Ook moeten consumenten op de hoogte gesteld worden in hoeverre producten met andere apparaten samenwerken en hoe het zit met het gebruik van de gegevens van de consument.