Antivax

Facebook verbiedt advertenties die tegen vaccinaties pleiten

14 oktober 2020 om 11:00
Laatste update: 14 oktober 2020 om 11:00

Facebook verbeidt op zijn platforms voortaan reclames waarin mensen worden aangemoedigd om zich niet te laten vaccineren. Ook gaat Facebook in sommige landen zelf het belang van vaccineren adverteren.

"We komen met een nieuw, wereldwijd beleid tegen advertenties die mensen ontmoedigen om zich te laten vaccineren. Zulke reclame willen we niet op ons platform", aldus Facebook.

Het bedrijf wil juist berichten benadrukken die de veiligheid en werkzaamheid van vaccins aan een brede groep onder de aandacht brengen. Handhaving tegen anti-vaccinatie-advertenties begint in de komende dagen.

Wel blijft er nog ruimte voor advertenties tegen het overheidsbeleid rond vaccins. Wel moeten zulke reclames net als andere politieke reclames goedgekeurd worden door Facebook, en krijgen een speciaal label waarin gebruikers kunnen zien wie er voor de advertentie heeft betaald.

'Vaccinaties nu extra belangrijk'

Facebook wil ook de stem versterken van instanties zoals de World Health Organisation en Unicef. Facebook werkt met die instantie samen aan campagnes voor bijvoorbeeld het verbeteren van de immuniteitscijfers.

Het was op Facebook al verboden om reclame te maken waarin onware beweringen over vaccins werden gedaan. Dat beleid wordt nu aangescherpt in het kader van het coronavirus. Facebook onderstreept het belang van vaccinaties. Hoewel een coronavaccin nog op zich laat wachten, is ook de normale griepprik nu extra belangrijk, aldus Facebook.

Kijk ook: de nieuwe iPhone 12's