Steve Bannon

Sociale media grijpen in na oproep ex-adviseur Trump tot onthoofdingen

6 november 2020 om 11:00
Laatste update: 6 november 2020 om 11:00

Twitter, Facebook en YouTube hebben een video van voormalig Trump-adviseur Steve Bannon verwijderd. Daarin zei hij dat de directeur van de FBI en een bekende viroloog onthoofd moeten worden.

Bannon deed die uitspraken in een online videoreeks waarin hij met een mede-presentator besprak wat Trump in een tweede presidentstermijn zou moeten doen.

"Ik wil eigenlijk wel teruggaan naar het oude Engeland", zei Bannon. "Ik wil hun hoofden op spiezen plaatsen en aan weerszijden van het Witte Huis neerzetten als waarschuwing." Daarbij had hij het over FBI-baas Christopher Wray en viroloog Anthony Fauci.

Iets later in het gesprek benadrukt Bannon dat het volgens hem tijd is voor geweld. "Niemand wil het er over hebben, maar een revolutie is geen theekransje. Het is een burgeroorlog."

Verwijderd en geschorst

De video is op de drie techplatformen verwijderd. Daarnaast heeft Twitter een account van Bannon definitief geschorst. De oud-adviseur kan nog bezwaar maken.

Techbedrijven treden op het moment streng op tegen berichten die aanzetten tot geweld tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Ook misleidende berichten van bijvoorbeeld Trump zijn door de bedrijven onder handen genomen.

Lange Frans

De Nederlandse complotdenker Lange Frans besprak eerder dit jaar op zijn YouTube-kanaal de voordelen van een potentiële aanslag op premier Mark Rutte. 

YouTube haalde op een later moment het kanaal van Lange Frans offline, maar gaf daar geen specifieke reden voor. De complotdenker zei spijt te hebben van de uitspraken, maar dat hij ze niet terugnam.