Game-review Assassin's Creed Valhalla: verslavende Vikingen
Bright Review

Game-review Assassin's Creed Valhalla: verslavende Vikingen

09-11-2020 11:03 Laatste update: 11:38

De nieuwste Assassin's Creed borduurt in de gameplay verder op Odyssey, maar is nog bloederiger en speelt met de historie van de Vikingen en Engelsen. Bright-reviewer Rutger Middendorp speelde de eerste 8 uur en kan er maar moeilijk van slapen. 

Ik heb letterlijk elke Assassin's Creed-game tot nog toe gespeeld en moet zeggen dat ik niet direct uitkeek naar Valhalla. Na Unity in het Frankrijk van de Franse Revolutie en Syndicate in het Londen van de industriële revolutie was ik een beetje uitgekeken op de serie. Origins (in Egypte) heb ik eerst links laten liggen. Odyssey (in Griekenland) wakkerde mijn enthousiasme voor de serie weer aan. De gameplay was lekker, de manier waarop de geschiedenis van de oude Grieken werd geïntegreerd was prikkelend zonder te nerdy te worden.

De trailer van Valhalla waarin een strand wordt bestormd door een paar Vikingen deed me dan ook afvragen hoe genuanceerd de nieuwe game kon worden en vooral of het woord Assassin uit de titel nog eer aan gedaan kon worden. 

Sfeer

Ja, dus. Of tenminste, niet minder dan Odyssey. Na een paar uur spelen heb je wel in de gaten dat Valhalla sterk lijkt op Odyssey. Het type missies, de manier waarop je sterker wordt en je wapens verbeterd. Het is grotendeels gelijk gebleven en dat is prima. Wat nieuw is, is de sfeer van de brute Vikingen die alcohol drinken, met bijlen zwaaien, Engeland willen veroveren en stuk voor stuk een flink litteken in het gezicht lijken te hebben. Dat geeft je als speler alle reden om je familie, vrienden en werk te verwaarlozen en uren achter elkaar door Noorwegen en Engeland te struinen. 

Wederom kun je op een paard rijden, op dieren jagen en materialen verzamelen om je wapens te verbeteren. Maar dit keer kun je ook je nederzetting verbeteren en zo nieuwe missies ontgrendelen.

Glitches

Sinds ik begonnen ben met spelen zijn er twee updates geweest die de game wat stabieler hebben gemaakt, maar nog steeds loop ik tegen glitches aan. Bij het bestormen van een dorp bleef ik in een animatie steken waardoor ik de bestorming niet af kon maken en regelmatig lopen mensen door elkaar heen of lopen ongewoon gebukt rond. 

Monniken wegjagen, ook een optie

Voor de liefhebbers

Wie Assassin's Creed Odyssey een topgame vond, moet zeker aan Valhalla beginnen. Het is alsof je de vorige editie voor het eerst weer speelt.

Ben je nog niet bekend met de Assassin's Creed-games, dan raad ik je aan één van de eerdere delen te proberen. Die zijn goedkoper en nog steeds erg goed. De Ezio Collectionbestaat bijvoorbeeld uit drie games voor nog geen twee tientjes. 

Rutger Middendorp

Bright Review: PlayStation 5