Review iPhone 12 Mini en 12 Pro Max: welke iPhone 12 moet je kopen?
Bright Review

Review iPhone 12 Mini en 12 Pro Max: welke iPhone 12 moet je kopen?

11-11-2020 22:00 Laatste update: 12-11-2020 08:46

Apple brengt vrijdag tegelijk de kleinste iPhone in jaren en de grootste iPhone ooit uit: de iPhone 12 Mini en de Pro Max. Juist de Mini imponeert: eindelijk weer een premium smartphone met een handzaam formaat.

De term 'phablet' kende in 2014 zijn hoogtepunt; sindsdien is het woord voor grote telefoons overbodig geworden. Inmiddels kruipen premium smartphones steeds dichter tegen de tabletgrens van 7 inch aan. Zo'n groot scherm heeft voor- en nadelen, maar keuze was er de afgelopen jaren nauwelijks. Wie een nieuwe, snelle smartphone kocht, zat automatisch vast aan een vrij groot toestel.

De iPhone 12 Mini breekt met die trend. Het toestel is kleiner dan de nieuwe iPhone SE die eerder dit jaar verscheen, en dus ook kleiner dan de iPhone 6, 6S 7 en 8. Het is de kleinste iPhone sinds de eerste iPhone SE uit 2016, een formaat waarmee Apple teruggreep op de iPhone 5s uit 2013. De iPhone 12 Mini doet aan die iPhones 5s en SE denken, zeker omdat de iPhones van dit jaar weer het ontwerp met platte randen hebben.

Handzaam, niet té klein

De iPhone 12 Mini heeft een oled-scherm van 5,4 inch met een resolutie van 2340x1080 pixels. Op dat scherm is evenveel te zien als op een iPhone X, XS of 11 Pro, het is alleen wat kleiner. Wel heel scherp: met een pixeldichtheid van 476 ppi spat alles van het scherm. De handzaamheid is direct merkbaar, maar zelfs een iPhone 12 Mini is niet vanuit één positie met één duim te bedienen.

Het formaat valt vooral op bij een wissel naar een grotere smartphone: die lijkt plots veel te groot. Wat dat betreft went de kleine maat snel. Het biedt ook voordelen, zoals makkelijker typen met één duim. En belangrijker: de iPhone 12 Mini is net zo'n snel toestel als de iPhone 12, met dezelfde vlotte A14 Bionic-chip.

Alles kleiner, ook de accuduur

De iPhone 12 Mini heeft dezelfde uitstekende 12-megapixelcamera's achterop, voorzien van een groothoek- en ultragroothoeklens. De iPhone 12 Mini is geschikt voor 5G, en biedt net als de andere nieuwe iPhones ondersteuning voor MagSafe.

Het grootste verschil is de batterij van de Mini: die is met een capaciteit van 2227 mAh zo'n 20 procent kleiner dan die van de iPhone 12. Volgens Apple houdt de 12 Mini het streamen van video 10 uur vol, tegenover de 11 uur van de iPhone 12.

Wij vergeleken de 12 Mini een aantal dagen met de 11 Pro. Beide toestellen gebruikten we vanaf 7 uur 's ochtends voor alles waar je een iPhone voor gebruikt: sociale media, YouTube en TikTok, nieuws, e-mail, etc. De 11 Pro gaf gemiddeld rond 22.00 uur de melding dat er nog 20 procent van de batterij over was, bij de 12 Mini kwam die melding al om 20 uur.

De 12 Mini heeft aan een half uurtje aan de snellader genoeg voor 50 procent extra lading. Op de nieuwe MagSafe-lader laadt de Mini iets trager dan zijn grotere broers: met 12 in plaats van 15 Watt, vanwege de kleinere batterij en de kleinere behuizing.

Max: vooral voor de cameraliefhebber

De iPhone 12 Pro Max is de grootste iPhone ooit, maar het verschil met de 11 Pro Max komt neer op enkele millimeters. Daarmee is het toestel op elk vlak bekend terrein: een enorm 6,7 inch oled-scherm met een resolutie van 2778x1284 pixels en een pixeldichtheid van 458 ppi. Voor wie al zijn films en series op de iPhone kijkt, is de Max echt een uitkomst.

Anders dan voorgaande jaren biedt de 12 Pro Max meer dan alleen een groter scherm. Ook de camera's zijn beter dan op de iPhone 12 Pro. De Pro Max heeft net als de gewone 12 Pro een telelens en een LiDAR-scanner, bovenop de groothoek- en ultragroothoeklens, allemaal met 12 megapixels.

Maar de Pro Max gaat nog een stapje verder dan de 12 Pro. De telelens is 65 in plaats van 52 mm, waardoor je op de Max 2,5 keer kunt inzoomen in plaats van 2 keer. Het hele optische zoombereik is daarmee op de Max '5 keer' tegen de '4 keer' op de gewone Pro. Daarnaast is de Max de enige iPhone 12 met 'Sensor-Shift Optical Image Stabilization'.

Dat houdt in dat het opvangen van schokken tijdens video-opnames, de beeldstabilisatie, plaatsvindt in de sensor in plaats in de lens van de wide camera. Dat zou zeker bij het filmen uit een bewegend voertuig stabielere videobeelden moeten opleveren, iets dat we binnenkort gaan testen in een cameratest op ons YouTube-kanaal.

Welke nieuwe iPhone moet je kiezen?

Ooit bracht Apple één high-end iPhone per jaar uit, nu zijn het er al vier. Dat roept de vraag op: welke nieuwe iPhone moet je kiezen?

Bij Bright vinden we het verschil tussen de iPhone 12 en 12 Pro minimaal: even groot, even snel, zelfde scherm, één cameralens verschil. Voor de meeste gebruikers valt de iPhone 12 Pro wat ons betreft af, alleen de enthousiaste cameragebruiker raden we de 12 Pro aan, maar dan wel eerder die Max. De grootste variant heeft simpelweg indrukwekkendere camera's voor een meerprijs van 100 euro.

Blijven voor de meeste gebruikers de iPhone 12 Mini en de iPhone 12 over. Bij die toestellen is de grootste afweging die je moet maken: batterijduur tegenover handzaamheid. De iPhone 12 is met zijn formaat van 6,1 inch best groot, maar het toestel heeft ook een comfortabele batterijduur.

De 12 Mini is voor alles behalve het kijken van films en series een lekkerder toestel: klein maar krachtig.

Vanaf 13 november

De iPhone 12 kost met 64GB opslagruimte 809 euro, de iPhone 12 kost 100 euro meer. De 12 Mini wordt vanaf 13 november geleverd, de reguliere 12 is al te koop. De iPhone 12-modellen zijn er in de kleuren zwart, wit, blauw, groen en rood.

De iPhone 12 Pro Max is er vanaf 1259 euro met 128GB opslagruimte, en wordt ook vanaf 13 november geleverd. De reguliere iPhone 12 Pro kost 1159 euro, en is al verkrijgbaar. De iPhone 12 Pro-modellen zijn er in grijs, zilver, goud en oceaanblauw.

Kijk ook: review iPhone 12 en 12 Pro