Verkiezingen VS

Woordvoerder Biden: 'Facebook schadelijk voor democratie'

10 november om 11:21
Laatste update: 10 november om 11:36

Een woordvoerder van aankomend Amerikaans president Joe Biden uit felle kritiek op Facebook. Het bedrijf zou te weinig doen tegen oproepen tot geweld na de verkiezingen.

"Als je dacht dat desinformatie op Facebook een probleem was tijdens de verkiezingen, wacht maar tot je ziet hoe het de vezels van onze democratie verscheurt in de dagen erna", schrijft Biden-woordvoerder Bill Russo. Hij wijst onder meer naar een video van voormalig Trump-adviseur Steve Bannon. Die riep op tot onthoofding van de directeur van de FBI en de viroloog Anthony Fauci.

Facebook haalde die video offline, maar wel pas na 10 uur. De Facebookpagina van Bannon bleef nog vijf dagen beschikbaar, tot Facebook die uiteindelijk dinsdag verwijderde. "In de dagen na de verkiezingen is Facebook overspoeld met oproepen tot geweld. Sommige worden offline gehaald, andere blijven uren zo niet dagen beschikbaar", aldus Russo.

Beschuldigingen zonder bewijs

De geweldsoproepen draaien om de zogenaamde verkiezingsfraude. Zonder bewijs stelt president Trump dat er stemfraude is gepleegd. Trump heeft de winst van Biden nog niet erkend, complotdenkers spinnen daar volgens Russo garen bij met beweringen als 'Stop the Steal': 'stop het stelen van stemmen'.

"Facebook-groepen rond 'Stop the Steal' groeien tot 300.000 leden, voor ze uiteindelijk offline worden gehaald. Nadat een eerste groep werd verwijderd, konden opvolgers snel groeien", aldus Russo.

'Lang gepleit, niks gebeurd'

"We wisten dat dit zou gebeuren. We hebben ruim een jaar bij Facebook gepleit om wat aan deze problemen te doen. Ze hebben het niet gedaan. Onze democratie staat op het spel. We hebben antwoorden nodig", zegt Russo.

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft al meermaals gezegd het liefst zo min mogelijk in te grijpen op Facebook. De grens ligt wat de ceo betreft bij geweld. In juni was Zuckerberg nog terughoudend over eventueel nieuw beleid bij gewelddadige taal van politici.

Kijk ook: review iPhone 12 Mini en Pro Max