China legt techreuzen als Alibaba en Tencent aan banden
Concurrentie

China legt techreuzen als Alibaba en Tencent aan banden

10-11-2020 16:50 Laatste update: 16:50

China komt met nieuwe regels die concurrentie beperkende praktijken van grote techbedrijven aan banden moeten leggen. Peking wil zo de groeiende dominantie van bedrijven als Alibaba en Tencent een halt toe roepen.

De Chinese regering heeft nieuwe voorschriften opgesteld om concurrentievervalsend gedrag door grote techbedrijven tegen te gaan. Het kan bijvoorbeeld gaan om een verbod op het onderling delen van gevoelige data van consumenten. Ook mogen grote bedrijven niet meer samenwerken om kleinere rivalen uit te persen.

Bepaalde praktijken om diensten onder de kostprijs aan te bieden met als doel concurrenten uit te schakelen, zijn straks ook niet meer toegestaan.

Keerpunt

"Dit is een keerpunt", zegt Ma Chen, een mededingingsexpert bij het advocatenkantoor Han Kun Law Offices, tegen persbureau Bloomberg. Volgens hem voeren Chinese toezichthouders de controle op omdat deze platformbedrijven "te machtig zijn geworden en alle hoeken van het leven raken". Bedrijven als Alibaba en Tencent hebben grote impact op de privacy van de burgers in China, doordat zaken als gezichtsherkenning en analyse van persoonsgegevens steeds vaker worden toegepast.

Alibaba, Tencent, TikTok-eigenaar ByteDance en 24 andere techbedrijven hebben kwesties als oneerlijke concurrentie en namaakproducten eerder deze maand besproken met de autoriteiten. "Internetplatforms vallen niet buiten het bereik van antitrustwetten en mogen ook geen voedingsbodem voor oneerlijke concurrentie vormen", aldus de toezichthouders. De nieuwe regels zijn nog niet helemaal definitief. Er loopt nog een proces waarbij de kartelwaakhond om reacties vraagt van betrokken partijen.

Ook in VS en Europa onder vuur

Grote Amerikaanse techbedrijven zoals Facebook, Amazon, Apple en Google liggen in de VS en Europa al langer onder vuur vanwege vermeend misbruik van hun marktmacht. De Europese Commissie presenteert binnenkort plannen om de techreuzen aan te pakken.

Beursgang Ant Group

Onlangs werd al duidelijk dat er een nieuwe koers aan zat te komen in China. Chinese autoriteiten staken in verband met aankomende veranderingen in de regelgeving een stokje voor de langverwachte beursgang van fintechbedrijf Ant Group, bekend van betaalapp Alipay. De beursgang van die Alibaba-dochter had de grootste ooit moeten worden.

Zijn de techreuzen te machtig?