© Robin Utrecht

Ministerie overweegt coronatest-app met certificaat

Een coronatest.

Coronatest

Ministerie overweegt coronatest-app met certificaat

25-11-2020 16:34 Laatste update: 16:36

Het ministerie van Volksgezondheid wil een app voor rond coronatests maken. De app moet onder meer helpen om sneller een coronatest te boeken. Een mogelijke functie van de app is een certificaat als bewijs bij een negatieve test.

Ingenieursvereniging KIVI heeft het plan voor de coronatest-app bekendgemaakt. "Het plan is om deze app, net als de CoronaMelder-app, op een open en transparante manier vanuit het Ministerie van VWS te laten ontwikkelen", aldus het KIVI. Het ministerie bevestigde het plan tegen de NOS.

De app moet helpen nadat de testcapaciteit wordt verhoogd en er verschillende soorten coronatests beschikbaar zijn. De app moet het maken van afspraken en het beschikbaar stellen van uitslagen vergemakkelijken. "Ook moet de app ondersteuning bieden bij thuistesten", schrijft het KIVI. "Zo kunnen de wachttijden voor testen en uitslagen enorm worden teruggebracht."

Certificaat bij negatieve test

Onderdeel van de app kan ook een 'testcertificaat' zijn, waarmee mensen zouden kunnen aantonen dat ze recent negatief zijn getest. "Je krijgt dan een certificaat op je telefoon om die uitslag aan te tonen."

Tot nu toe kregen burgers van de overheid geen verklaring als ze niet besmet waren. Of dit onderdeel de uiteindelijke app zal halen, is volgens het ministerie nog niet besloten.

De overheid vraagt bedrijven om medewerkers kosteloos uit te lenen voor het bouwen van de app. Daardoor is er geen aanbestedingsprocedure nodig, waardoor de app sneller klaar moet zijn.

CoronaMelder en GGD Contact

De app rond coronatests zou de derde app van de overheid over het coronavirus worden. De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober landelijk in gebruik. De app geeft een melding als iemand ten minste een kwartier dicht in de buurt is geweest van een besmet persoon. De CoronaMelder is door ruim 4 miljoen mensen geïnstalleerd, ruim 23 procent van de bevolking. 

Ook krijgt de GGD binnenkort een app die moet helpen om het bron- en contactonderzoek sneller uit te voeren. Positief geteste gebruikers kunnen met de app, genaamd GGD Contact, zelf contactgegevens verzamelen en beveiligd doorsturen naar de GGD. Dat scheelt een telefoongesprek en zorgt dat namen en telefoonnummers correct zijn opgeschreven.

Smartwatch weet eerder dat je corona hebt