Microsoft 365

Kritiek op zakelijke Microsoft-functie: 'Dit laat bazen spioneren'

26 november 2020 om 20:14
Laatste update: 26 november 2020 om 20:35

Een nieuwe functie in de zakelijke software Microsoft 365 ligt onder vuur, omdat het werkgevers hun personeel laat bespioneren tijdens het werk.

Werkgevers kunnen sinds kort in Microsoft 365 de activiteiten van hun personeel in de gaten houden. Het gaat bijvoorbeeld om hoeveel uur per dag ze deelnemen aan videovergaderingen, samenwerken aan documenten of chatten met collega's.

Die gegevens kunnen bedrijfsbreed worden bekeken, maar ook van individuele medewerkers worden bekeken. "Daarmee verandert Microsoft 365 in een volledig spionagepakket", stelt beveiligingsonderzoeker Wolfie Christl volgens The Guardian.

Volgens Christl gebruiken werkgevers in callcenters en fabrieken al trackingsoftware om de activiteiten van personeel in de gaten te houden. De toevoeging van Microsoft 365 zorgt ervoor dat ieder kantoor met zakelijke diensten bij Microsoft hetzelfde kan gaan doen.

'Erger dan een dystopie'

"Het woord 'dystopie' is niet krachtig genoeg om te beschrijven wat voor beerput Microsoft hier opentrekt", schrijft medeoprichter van het bedrijf achter productiviteitssoftware Basecamp op zijn Twitter-account.

Volgens Microsoft is de toevoeging niet bedoeld om personeel te volgen. "Het is bedoeld zodat bedrijven nieuwe manieren van werken kunnen ontdekken", schrijft topman Jared Spataro in documentatie voor de software. Een woordvoerder benadrukt dat IT-afdelingen de functie moeten inschakelen voor hij gebruikt kan worden. Tot die tijd wordt productiviteit niet gemeten.

Videobellen? Houd je aan deze 10 regels