Chinese smartphones

Huawei verkocht telefoonmerk Honor 'om van sancties VS af te zijn'

huawei honor smartphone telefoon verkoop sancties google play store
27 november om 09:49
Laatste update: 27 november om 09:49

Het Chinese techbedrijf Huawei verkoopt zijn telefoonmerk Honor zodat het 'vrij van de Amerikaanse sancties' verder kan gaan.

Dat vertelt Huawei-medeoprichter Ren Zhengfei in een gesprek met Bloomberg

Huawei lijdt sinds vorig jaar onder sancties van de Verenigde Staten, waardoor de telefoonmaker niet langer met Amerikaanse bedrijven mag samenwerken. Hierdoor worden recente toestellen van het bedrijf bijvoorbeeld verkocht zonder volwaardige versie van Android. Als gevolg is het marktaandeel van Huawei flink aan het dalen.

Het bedrijf besloot onlangs zijn telefoonmerk Honor te verkopen aan Shenzhen Zhixin New Information Technology Co. Dit zei het bedrijf te doen onder druk van de Verenigde Staten.

'Ze willen ons vermoorden'

Zhengfei is daar nu concreter over. "We realiseerden ons dat de Amerikanen ons niet probeerden te fixen, maar dat ze ons wilden vermoorden", aldus de topman. Daarom werd besloten Honor te verkopen in een poging dit bedrijfsdeel te redden.

"Zodra we van elkaar gescheiden zijn, zal Huawei op geen enkele wijze stiekem nog met Honor werken. We gaan op volwassen wijze met deze splitsing om en volgen de regelgeving tot op de letter."

Honor hoopt na de overname zijn productie van smartphones weer te kunnen hervatten. Hoewel Huawei daar zakelijk dan nog weinig aan heeft, kan dit een faillissement van Honor voorkomen.

Huawei-rivalen groeien snel

Andere Chinese telefoonmerken, zoals Xiaomi, Oppo, OnePlus en Realme, profiteren van de neergang van Huawei en Honor. De concurrenten zagen hun verkoopaantallen de laatste tijd flink toenemen. 

OnePlus profiteert van problemen Huawei: