© Xiaomi

'Xiaomi haalde Apple in op de smartphonemarkt'
Nieuwe nummer 3

'Xiaomi haalde Apple in op de smartphonemarkt'

30-11-2020 22:33 Laatste update: 22:37

Het Chinese elektronicamerk Xiaomi heeft Apple in het derde kwartaal ingehaald op de wereldwijde smartphonemarkt.

Dat meldt onderzoeksbureau Gartner. De verkoop van Xiaomi-smartphones nam toe van 32,9 miljoen telefoons in het derde kwartaal van vorig jaar naar 44,4 miljoen in hetzelfde kwartaal dit jaar. Daarmee heeft Xiaomi nu een marktaandeel van 12,1 procent. 

Het Chinese merk passeerde zo Apple als de nummer drie van de wereldwijde smartphonemarkt. Xiaomi verkocht in het derde kwartaal bijna 4 miljoen meer smartphones dan Apple.

iPhone 12

Ondanks het zakken naar de vierde plaats won Apple wel licht aan marktaandeel (van 10,5 naar 11,1 procent). Apple verkocht in het derde kwartaal volgens Gartner 40,6 miljoen iPhones, een kleine daling ten opzichte van vorig jaar. Dat had te maken met het uitstel van de lancering van de iPhone 12's, die pas in oktober op de markt kwamen. Apple miste daardoor de gebruikelijke verkooppiek in september.

Huawei zakt weg

Huawei zakte afgelopen kwartaal weg naar 51,8 miljoen verkochte smartphones, een daling van 21 procent. Dat was het gevolg van de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf.

Niet alleen Xiaomi profiteerde van Huawei's problemen. Samsung verstevigde zijn koppositie met 80,8 miljoen verkochte smartphones, goed voor een marktaandeel van 22 procent. Dat was vorig jaar 20,3 procent.

Het eveneens Chinese Oppo zag zijn marktaandeel ook licht toenemen naar 8,2 procent (dat was 7,9 procent), maar het totaal aantal verkochte Oppo-telefoons daalde wel licht, met 2,3 procent. 

Zwaar jaar

De totale smartphonemarkt kromp in het derde kwartaal met 5,7 procent, maar dat was beter dan in de eerste twee kwartalen van dit jaar toen de daling nog 20 procent was.

In het vierde kwartaal kunnen de cijfers er weer anders uitzien door de komst van de iPhone 12 en een verdere daling van Huawei.

Welke iPhone moet je kiezen?