© Apple

'Volgende Mac-chips veel sneller dan Intels snelste chips'
Apple Silicon

'Volgende Mac-chips veel sneller dan Intels snelste chips'

07-12-2020 13:59 Laatste update: 14:00

Apple werkt aan meer eigen chips voor zijn Mac-computers. De nieuwste exemplaren zouden 'significant sneller' zijn dan de chips van Intel.

Apple onthulde in november zijn eerste drie Macs met eigen M1-chip: de nieuwe MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini. Het bedrijf ontwerpt al jaren zelf de chips voor onder meer de iPhone en iPad, nu volgen ook de Mac-computers. De eerste drie modellen presteren alledrie al fors beter dan hun voorgangers.

Een groot deel van het Mac-aanbod wordt nu nog geleverd met Intel-chips, zoals desktopcomputer iMac en de krachtige iMac Pro en Mac Pro. Die computers worden in de lente en herfst van 2021 van de opvolgers van de huidige Apple M1-chip voorzien, zeggen ingewijden tegen Bloomberg.

De overstap naar eigen chips zou volgens Apple twee jaar duren; eind 2022 moeten dus alle nieuwe Macs een Apple-chip hebben.

'Significant beter'

De opvolger van de Apple M1-chip zouden 'significant beter presteren dan de nieuwste machines met Intel-chip'. Apple zou tevens werken aan eigen videokaarten. In de M1-chip zit al een videoprocessor met 7 of 8 kernen, die iets beter presteert dan dergelijke chips van Intel.

Voor de krachtigere MacBook Pro en midrange desktop-computers zou Apple werken aan videokaarten met 16 en 32 kernen. Voor eind 2021 of begin 2022 zou Apple werken aan videokaarten met 64 en 128 kernen, gericht op zijn meest krachtige machines.

Die videokaarten zouden 'meerdere malen sneller' zijn dan videokaarten van marktleiders Nvidia en AMD die Apple nu gebruikt.

Klein aandeel, grote gevolgen

Apple is voor Intel geen enorme klant: minder dan 10 procent van de Intel-chips gaat naar Apple. Ook AMD heeft veel grotere klanten in makers van pc's en spelcomputers; met Nvidia doet Apple al een aantal jaar geen zaken meer. Apples chips zijn echter ontworpen volgens de ARM-architectuur, een bedrijf dat wordt overgenomen door Nvidia.

Ondanks het kleine maar groeiende marktaandeel van Apple op de pc-markt, zijn de prestaties van de Apple-chips zorgelijk voor concurrenten. Als Apple aantoonbaar veel krachtigere chips en computers kan leveren dan marktleider Intel, zal dat gevolgen hebben voor de markt.

Review: de nieuwe MacBook Air en Pro met M1-chip