© Apple

MacBooks met M1-chip sneller dan alle MacBooks tot nu toe
Chip-innovatie

MacBooks met M1-chip sneller dan alle MacBooks tot nu toe

12-11-2020 12:14 Laatste update: 12:14

De eerste MacBook met de nieuwe, eigen Apple-chip M1 is op de pijnbank gelegd. De M1 scoort in de bekende Geekbench-test beter dan alle andere MacBooks, ook fors duurdere modellen.

Apple onthulde dinsdag zijn eerste Macs met eigen chips. Het bedrijf noemde daarbij forse toenames in prestaties: 2 tot 3,5 keer sneller dan directe voorgangers met Intel-chip. Hoe snel de nieuwe MacBooks en Mac mini in de praktijk zijn, moet nog blijken maar een eerste prestatietest toont dat de Apple M1-chip inderdaad erg rap is.

In de bekende Geekbench-test krijgen processoren een score voor hoe snel ze taken kunnen volbrengen met zowel één processorkern als meerdere kernen – hoe hoger, hoe beter. De MacBook Air met M1-chip scoort in Geekbench erg sterk: de laptop heeft een single-core score van 1687 en een multi-core score van 7433.

Hoogste score

De score van de nieuwe Air is hoger dan elke andere MacBook die er is, inclusief de veel duurdere MacBook Pro 16 inch met 8-core Intel Core i9-processor. Die laptop scoort respectievelijk 1096 en 6870 punten, en kost in Nederland 3199 euro. De MacBook Air met M1-chip is er vanaf 1129 euro.

De single-core score van de M1-chip is ook hoger dan die van elke andere processor die met Geekbench is getest.

Apple's M1-chip presteert zelfs sterker dan sommige recente iMacs, die normaal gesproken krachtiger zijn wegens betere koeling; de MacBook Air heeft niet eens een ventilator. De multi-core score van de M1-chip komt zelfs in de buurt van het instapmodel van de Mac Pro, de duurste en krachtigste computer die Apple verkoopt vanaf 6499 euro.

Snellere chips volgen nog

Een belangrijke kanttekening bij tests zoals Geekbench is dat ze niks zeggen over de prestaties van de chip over langere tijd. De score zegt vooral iets over de piekprestaties van de processor, die worden teruggeschroefd zodra de chip te heet wordt.

De M1-chip is de eerste Mac-chip de Apple uitbrengt, en zit in de nieuwe MacBook Air, MacBook Pro 13 inch en Mac mini. De overige computers in het aanbod van Apple worden nog geleverd met Intel-chips, maar worden de komende tijd ook overgezet op chips van Apple. Die zijn vermoedelijk nog sneller dan de M1-chip.