Flitsende beelden

Nieuwe game Cyberpunk 2077 veroorzaakt epileptische aanvallen

© CD Projekt Red

Nieuwe game Cyberpunk 2077 veroorzaakt epileptische aanvallen
8 december 2020 om 19:50
Laatste update: 8 december 2020 om 20:04

Een Brits goed doel dat zich inzet tegen epilepsie roept de maker van Cyberpunk 2077 op de game aan te passen, omdat hij te makkelijk leidt tot aanvallen.

Dat stelt een woordvoerder van Epilepsy Action tegenover Eurogamer. De oproep volgt kort nadat de game bij een journalist epileptische aanvallen veroorzaakte.

Het spel bevat meerdere gebieden met knipperende neonverlichting en flitsen, schrijft Liana Ruppert op Game Informer. Het gaat bijvoorbeeld om nachtclubs die in de game bezocht kunnen worden.

Spelers moeten soms ook een soort VR-bril opdoen om opnames van andermans herinneren te doorzoeken. Bij het opstarten van die headset flitst het scherm flink, wat ook kan leiden tot epileptische aanvallen.

"Het is verontrustend en bedroevend dat een gamerecensent door een aanval is getroffen bij het spelen van Cyberpunk 2077", aldus een verklaring van Epilepsy Action. "Het spel bevat flitsende lichten en andere animaties die onveilig zijn."

'Pas de game aan'

"De ontwikkelaar van de game zou moeten kijken hoe de game kan worden aangepast om de veiligheid van spelers te garanderen. Slechts één waarschuwingsbericht op het beginscherm is onvoldoende."

Ruppert waarschuwde op Twitter ook voor de gevaarlijke beelden, maar werd daar lastiggevallen door gebruikers die haar flitsende beelden stuurden in een poging een aanval op te wekken.

De ontwikkelaar belooft op Twitter te werken aan een "permanente oplossing" voor de problemen. Daarnaast wordt een extra, duidelijkere waarschuwing aan de game toevevoegd.

The Witcher

Cyberpunk 2077 ligt later deze week in de winkels, maar werd al door meerdere journalisten getest. De was sinds 2012 in ontwikkeling bij CD Projekt Red, dat bekend werd met de Witcher-gamereeks.

De game speelt af in Night City, een dystopische stad in de nabije toekomst waarin mensen ledematen met apparatuur vervangen en met hun hersenen kunnen hacken.

Lees meer over:

Deel via