Specialized Vado SL 5.0 EQ
E-bikes sport

Specialized Vado SL 5.0 EQ

5 januari 2021 om 00:50
Laatste update: 23 april 2021 om 14:35

De beste e-bike die we tot nu toe hebben getest, met de fijnste trapondersteuning, een briljante app, veel comfort en ook belangrijk: hij fietst zelfs met een lege accu nog heerlijk.

De Specialized Vado SL 5.0 EQ is met 14,9 kilogram een erg lichte e-bike. Dat lage gewicht komt mede door de 'SL' uit de titel van de fiets: Super Light, en dat slaat op de motor die met 1,95 kilo een stuk lichter is dan veel andere middenmotoren op e-bikes.

Die motor presteert geweldig. Ten eerste heeft hij vrijwel geen weerstand in vrijloop: als de accu leeg is, of je fietst harder dan de trapondersteuning kan bieden, dan voel je geen tegenwerking van de motor. Dat is bij veel andere e-bikes wel het geval, waardoor je met zo'n fiets absoluut niet leeg wil komen te staan.

Met deze Specialized Vado is een lege accu geen enkel probleem, mede door de 12 versnellingen heb je zelfs zonder lading nog steeds een hele rappe fiets. Snel kom je niet zonder lading te zitten, door de functie Smart Control in de bijgeleverde app. Daarin geef je voor een lange rit aan hoe ver je gaat rijden, hoe vaak je berg op moet en hoeveel acculading je aan het eind van de rit over wil houden. De fiets past de mate van trapondersteuning dan steeds aan, ook als de rit door wind tegen bijvoorbeeld onverwacht zwaar is.

De trapondersteuning zelf is de beste die we ooit hebben getest. Door een combinatie van krachtsensor en een rotatiesensor weet de motor altijd waar de trappers zijn en hoeveel druk erop wordt gezet, en biedt de fiets altijd de meest natuurlijke ondersteuning. Het ontwerp is ondertussen strak, met weggewerkte kabels, en bijzonder veelzijdig door onder meer een sterke bagagedrager en een geveerd balhoofd onder het stuur.

De Specialized Vado SL 5.0 EQ heeft met zijn 320 Wh-accu een bereik van 60 tot 130 kilometer, dat met een externe accu is uit te breiden met nog eens 65 kilometer. De motor heeft een koppel van 35Nm en een vermogen van 240 Watt. Maar vergeet die cijfers: deze fiets trapt heerlijk, is slim, comfortabel, veelzijdig en biedt voor zijn vrij hoge prijs van 4599 euro eigenlijk niet één maar twee fietsen.

Pluspunten:Minpunten:
  • De beste trapondersteuning
  • Erg comfortabel
  • Veel slimme functies
  • Erg veelzijdig
  • Trapt ook zonder lading licht
  • Veel versnellingen
  • Strak ontwerp
  • Duur

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.