Glasvezel

KPN krijgt er drie glasvezelnetten bij

KPN krijgt er drie glasvezelnetten bij
8 januari 2021 om 10:01
Laatste update: 8 januari 2021 om 10:38

KPN heeft er weer drie glasvezelnetwerken bij: in het buitengebied van het Drentse Westerveld, en Lingewaard en Berg en Dal in Gelderland.

Aanlegger van glasvezelnetten Digitale Stad heeft ze overgedragen aan KPN, meldt het telecombedrijf. Hoeveel geld daarmee is gemoeid wordt niet naar buiten gebracht.

"We leggen zelf op grote schaal glasvezel aan en waar mogelijk werken we samen met andere partijen. Zo ook met Digitale Stad", legt directeur Joost Steltenpool van KPN Netwerk NL uit. De nieuwe netten omvatten bij elkaar circa 7700 adressen. Voor de aangesloten consumenten blijft alles hetzelfde.

Jaarlijks half miljoen nieuwe lijnen

Op dit moment biedt KPN bij een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. En vanaf dit jaar wil het bedrijf jaarlijks circa 500.000 nieuwe lijnen toevoegen. Zo moet het mogelijk zijn om over drie jaar meer dan de helft van Nederland van glasvezel te voorzien.

In 2025 zou de teller vervolgens op circa 65 procent moeten staan. Ook daarna gaat KPN door met de vernieuwing van zijn netwerk, zodat op termijn meer dan 80 procent van Nederland via het netwerk van KPN de beschikking heeft over de snelle internetverbinding.

Versnelling door coronacrisis

Afgelopen najaar zei KPN dat de coronacrisis zorgt voor een 'digitale stroomversnelling'. "Goede verbindingen waren nog nooit zo belangrijk als nu. Niet eerder werkten zo veel mensen thuis", aldus KPN-topman Joost Farwerck toen.

Glasvezel biedt hogere down- en uploadsnelheden. Concurrent VodafoneZiggo is zijn kabelnetwerk aan het verbeteren en biedt in steeds meer steden ook hogere datasnelheden aan onder de naam GigaNet