KPN legt glasvezel sneller aan in duizend dorpen met pensioenfonds ABP
Glasvezelinternet

KPN legt glasvezel sneller aan in duizend dorpen met pensioenfonds ABP

23-03-2021 11:56 Laatste update: 13:45

KPN gaat bijna duizend dorpen in Nederland versneld aansluiten op zijn glasvezelnetwerk. Daarvoor werkt de provider samen met pensioenfonds ABP.

KPN beloofde eind vorig jaar dat het de aanleg van zijn glasvezelnetwerk zou versnellen, zodat in 2025 tweederde van de Nederlandse huishoudens toegang heeft tot glasvezel-internet. De nieuwe samenwerking met ABP komt bovenop die geplande 2,5 miljoen aansluitingen. Glasvezel kan daardoor versneld worden uitgerold in kleinere dorpen zoals Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster: in die dorpen is eind 2026 glasvezel beschikbaar.

De samenwerking met het pensioenfonds gaat om in totaal ruim 900.000 aansluitingen, waarvan 700.000 voor huishoudens. De samenwerking met ABP zorgt er volgens KPN voor dat eind 2026 zo'n 80 procent van de Nederlandse huishoudens beschikking heeft over een glasvezelverbinding van KPN.

1 miljard euro

KPN en ABP investeren de komende vijf jaar ruim 1 miljard euro in de aanleg van het glasezelnetwerk. Voor de samenwerking wordt een zogenoemde joint venture opgezet, 50/50 verdeeld over KPN en ABP. Na goedkeuring van de toezichthouder zal de joint venture in het tweede kwartaal van dit jaar van start gaan.

"De vraag naar glasvezel bij consumenten en bedrijven blijft groeien", zegt KPN-ceo Joost Farwerck. "Iedereen wil internet dat op hoge snelheid steeds grotere hoeveelheden data aan kan. Dankzij de samenwerking met ABP krijgen de bewoners in zo’n duizend dorpen jaren eerder internet met de snelheid van het licht, van Vlieland tot aan Middelharnis."