Smartphones

Xiaomi lanceert nieuwe goedkope smartphones

Xiaomi Redmi 9T Note smartphone telefoon
8 januari om 12:00
Laatste update: 8 januari om 12:09

De budgetlijn van de Xiaomi is uitgebreid met de nieuwe Redmi 9T en Redmi Note 9T. Het iets duurdere model heeft ruimte voor twee 5G-simkaarten.

Het Chinese techmerk Xiaomi heeft vanmiddag twee nieuwe Redmi-telefoons gepresenteerd: de Redmi 9T en Redmi Note 9T. Deze goedkope telefoons hebben een 48 megapixel-camera. De toestellen zijn per direct verkrijgbaar in Nederland. 

De Redmi Note 9T heeft naast de hoofdcamera ook een dieptesensor en een macrolens. Het toestel bevat een 6,53 inch lcd-scherm met een FHD+ resolutie en een 5000 mAh-batterij, waarmee je volgens Xiaomi meerdere dagen op een volle lading kan doen. Met de telefoon wordt een 22,5W snellader geleverd, al kan het toestel maar met maximaal 18W opladen. De chip is de Dimensity 5G-integrated 800U van MediaTek.

De telefoon heeft geen vingerafdrukscanner onder het scherm, maar aan de zijkant van de telefoon. Bijzonder is de ondersteuning voor twee 5G-simkaarten, al heb je waarschijnlijk meer aan extra intern geheugen en een betere chip, want de Note 9T heeft slechts 4GB RAM en 64GB opslag (229 euro) of 4GB RAM en 128GB opslag (269 euro).

De Redmi 9T is nog een stuk goedkoper: 4GB+64GB voor 169 euro en ​4GB+128GB voor 199 euro. Maar de 9T heeft geen ondersteuning voor 5G en een minder snelle chip, de Snapdragon 662. Wel heeft de 9T hetzelfde scherm (6,53 inch), een grotere batterij (6000 mAh) en als extra camera een ultragroothoek.

Profiteren van neergang Huawei

Xiaomi is een van de telefoonmerken die heeft geprofiteerd van de problemen van de Chinese concurrent Huawei, dat door de VS op de zwarte lijst is gezet. Daardoor mag Huawei op zijn telefoons niet de appwinkel Google Play Store aanbieden. 

Xiaomi haalde in het derde kwartaal van 2020 Apple in en was toen de nummer 3 van de wereldwijde smartphonemarkt. Apple kwam pas in het vierde kwartaal met de iPhone 12.

Slimme klok

Xiaomi brengt ook voor het eerst een slimme klok naar Nederland. De Mi Smart Clock​ past de helderheid van het scherm automatisch aan en is tegelijkertijd een digitale fotolijst.

Ook is de klok een slimme speaker met de Google Assistent ingebouwd en bevat het een Chromecast-functie om gemakkelijk muziek af te spelen. De klok is verkrijgbaar vanaf half februari voor 49,99 euro.

Nieuwe Samsung Galaxy S21: dit is al gelekt