Conservatieve app Parler klaagt Amazon aan na verwijdering van servers
Geblokkeerd na geweldoproepen

Conservatieve app Parler klaagt Amazon aan na verwijdering van servers

11-01-2021 18:35 Laatste update: 18:42

Het conservatieve sociale medium Parler stapt naar de rechter om Amazon te dwingen het platform weer toe te laten op zijn servers.

Parler heeft Amazon maandag aangeklaagd, meldt The Wall Street Journal. Het sociale netwerk werd in feite offline gehaald doordat Amazon het bedrijf blokkeerde van zijn servers. Parler maakte gebruik van Amazon Web Services.

Amazon had Parler eerder gewaarschuwd dat het sociale netwerk zou worden gestopt als het zich niet zou inspannen om gewelddadige inhoud te bestrijden. Ook Apple en Google hebben de app eind vorige week uit hun appwinkels gehaald.  

Rechts alternatief voor Twitter

Parler wordt veel gebruikt door rechtse aanhangers van president Trump. De dienst werd in 2018 opgezet als een alternatief voor Twitter omdat dat medium zich schuldig zou maken aan censuur gericht tegen conservatieven in de VS. Parler claimt een onafhankelijk sociaal medium voor de vrijheid van meningsuiting te zijn.

Oproepen tot geweld

De populariteit van Parler is mede daarom recentelijk enorm gegroeid, onder meer nadat Twitter president Trump permanent schorste. Veel boodschappen op Parler gingen over mogelijke nieuwe acties tegen de inauguratie van president Biden, ook acties waarbij geweld zou worden gebruikt.

Het platform is een spreekbuis van veel Amerikanen die denken dat de gevestigde orde mede dankzij de grote internetgiganten de greep op het land verstevigt. 

Macht van 'Big Tech'

De macht van de internetgiganten baart niet alleen de Trump-aanhang zorgen. Republikeinen én Democraten hebben in het Congres vorig jaar verscheidene pogingen gedaan de ongecontroleerde macht van de ondernemingen aan pakken.

De politici willen bijvoorbeeld wetgeving veranderen waarmee de aansprakelijkheid van onlineplatforms wordt verruimd. Die zijn nu in de wet vrijwel gevrijwaard van aansprakelijkheid voor wat gebruikers op platforms zetten.

Moet Big Tech worden opgesplitst?