Topman Parler: app komt mogelijk niet meer terug
Sociale media

Topman Parler: app komt mogelijk niet meer terug

14-01-2021 09:27 Laatste update: 09:27

De app Parler, populair bij aanhangers van president Trump, komt mogelijk niet meer terug online. Parler werd offline gehaald door Amazon, nadat de app oproepen tot geweld had laten staan.

Dat heeft Parler-topman John Matze gezegd tegen Reuters. Parler, dat door webhost Amazon offline is gehaald na de bestorming van het Capitool vorige week, heeft er woensdag bij de rechter op aangedrongen dat Amazon de webhosting hervat. Op de conservatieve variant van Twitter zijn veel van Trumps volgelingen actief. 

Parler, dat volgens Matze 12 miljoen gebruikers telt, stelde in de rechtszaal dat het besluit van Amazon illegaal was en bedoeld om Twitter te bevoordelen. Volgens Parler heeft Amazon bovendien contractbreuk gepleegd. Amazon zegt in een reactie dat juist Parler contractbreuk pleegde, omdat het er 'niet in slaagde content van Amazon-servers te verwijderen waarmee de publieke veiligheid werd bedreigd'.

Doodsbedreigingen 

Parler stond volgens Amazon berichten toe met "het aanmoedigen en plannen van verkrachting, mishandelen en vermoorden van bestuurders en burgers die met naam en toenaam werden genoemd".

Amazon wijst onder meer op denigrerende uitspraken over de voormalige first lady Michelle Obama op Parler en posts zoals "de enige goede Democraat is een dode. Vermoord ze allemaal". 

Ook legde Amazon de rechter een aantal Parler-berichten voor waarin met geweld werd gedreigd tegen zwarte Amerikanen, lhbti'ers en joden.

Berichten verwijderd

"Wij hebben uitgelegd dat we, gezien de gebeurtenissen bij het Capitool en de dreigingen rond de komende inauguratie, echt bezorgd waren dat dergelijke inhoud tot meer geweld zou leiden", stelde Amazon. 

In gerechtelijke stukken stelde Parler woensdag dat het de meeste problematische berichten inmiddels heeft verwijderd.

Trump-accounts in de ban

Meerdere sociale media namen de afgelopen week maatregelen tegen president Donald Trump, uit vrees dat hij met zijn uitspraken zou kunnen aanzetten tot nog meer geweld. Onder andere Twitter, Facebook en Snapchat deden de president voor onbepaalde tijd in de ban. Op YouTube mag Trump ruim een week, tot de inhuldiging van Joe Biden als nieuwe president, geen nieuwe video's uploaden.