Facebook nog niet van plan account Trump vrij te geven
Sociale media

Facebook nog niet van plan account Trump vrij te geven

11-01-2021 20:59 Laatste update: 22:09

Facebook zegt vooralsnog niet van plan te zijn het geblokkeerde account van president Donald Trump weer vrij te geven. Trump kan een klacht indienen tegen de blokkade, zegt het sociale netwerk.

Operationeel directeur Sheryl Sandberg van Facebook zei vanavond dat ze blij was dat het bedrijf maatregelen tegen Trump heeft genomen. De president kan volgens haar als hij klachten heeft terecht bij de onafhankelijke toezichtraad van Facebook.

Tot na inauguratie van Biden

De schorsing van Trump op Facebook was in eerste instantie voor onbepaalde tijd en minimaal tot na de inauguratie van aankomend president Joe Biden op 20 januari, liet oprichter Mark Zuckerberg vorig week weten.

Na de bestorming van het Capitool door de aanhangers van Trump en de daaropvolgende berichten die de president verstuurde, hebben sociale media maatregelen tegen Trump genomen. Op zijn veelgebruikte Twitter-account is hij inmiddels permanent verbannen.

Kritiek op sociale media

Sociale media liggen zelf ook onder vuur, omdat ze te weinig zouden hebben gedaan tegen opruiende teksten in aanloop naar de rellen in Washington. Andere critici vinden dat sociale media een zittend president niet mogen 'censureren'.

"We hebben een verantwoordelijkheid om de systemen te repareren die voorheen niet werkten om onze dienst te beschermen", zei Sandberg. Ze ontkende dat ze door Zuckerberg buitenspel was gezet toen hij een actievere rol op zich nam rond het inhoudsbeleid, wat onder haar verantwoordelijkheden valt. 

'Stop the steal' in de ban

Facebook maakte maandagavond ook bekend dat het content zal verwijderen met de Trump-slogan 'stop the steal', omdat met die complottheorie de verkiezingsuitslag ten onrechte in twijfel wordt getrokken. 

Het sociale netwerk verwijderde in november al de grote 'Stop the Steal'-groep en talloze pagina's en virtuele events van Trump-supporters. Volgens Facebook riepen die in sommige gevallen ook op tot het gebruik van geld. 

Meer van Bright: slimme deurbellen getest