Storing CoronaMelder opgelost: weer meldingen op Android
Android-storing

Storing CoronaMelder opgelost: weer meldingen op Android

14-01-2021 08:09 Laatste update: 09:30

De CoronaMelder kan gebruikers weer waarschuwen voor mogelijke coronabesmettingen. De app kampte woensdag met een gedeeltelijke storing, waardoor gebruikers met een Android-telefoon niet konden worden gewaarschuwd.

Android-eigenaar Google liet woensdagavond weten dat het probleem is opgelost. De meldingen zijn niet verloren gegaan, ze komen alleen later. Door de storing zijn volgens Google 'geen data verloren gegaan'. Het probleem ontstond op dinsdagavond en duurde ongeveer een dag. Mocht je bij iemand in de buurt zijn geweest die achteraf corona blijkt te hebben, dan geeft CoronaMelder dat alsnog door.

4,4 miljoen gebruikers

Door de storing haperden ook de coronamelders in andere landen, zoals Corona-Warn in Duitsland en NHS COVID-19 in Engeland en Wales. Mensen met de CoronaMelder op een iPhone hadden geen last van de storing.

Vrijwel elke telefoon in de wereld draait op de besturingssystemen Android van Google of iOS van Apple. De twee techreuzen hebben een systeem ontwikkeld dat overheden kunnen gebruiken om hun eigen coronamelders te bouwen. Bij Google heet dit het Android Exposure Notifications System. Nederland heeft zo de CoronaMelder ontwikkeld.

De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober 2020 landelijk te gebruiken en heeft 4,4 miljoen gebruikers.

Bluetooth

De CoronaMelder geeft elke deelnemende telefoon een eigen code, die elk kwartier verandert. De app houdt via bluetooth bij welke andere telefoons met de app in de buurt van de gebruiker zijn geweest. Als iemand aangeeft positief te zijn getest, zorgt de app ervoor dat er automatisch een waarschuwing wordt verstuurd naar alle gebruikers die in de afgelopen twee weken minstens een kwartier lang bij hem of haar in de buurt zijn geweest.