Samsung levert geen lader en oordoppen mee bij nieuwe telefoons
Samsung Galaxy S21

Samsung levert geen lader en oordoppen mee bij nieuwe telefoons

14-01-2021 17:03 Laatste update: 17:10

In navolging van Apple levert ook Samsung bij zijn nieuwe smartphones geen oordoppen en oplaadstekker meer mee. Samsung beweert dit te doen vanwege zorgen over het milieu.

Bij de vanmiddag onthulde Samsung Galaxy S21-smartphones levert de Zuid-Koreaanse fabrikant geen oplaadstekkers en bedrade oordoppen meer mee. Apple laat die bij de iPhone en Apple Watch sinds afgelopen najaar ook al weg uit de doos. Bij de Galaxy S21 zit alleen een USB-C-kabel in de verpakking.

Het weglaten van de accessoires scheelt de fabrikanten ook kosten: niet alleen van de onderdelen zelf, maar ook doordat de verpakkingen kleiner en lichter kunnen worden. Het instapmodel van de Galaxy S21 kost overigens wel 150 euro minder dan de voorganger van vorig jaar bij de introductie.   

'Duurzame keuzes'

Samsung verdedigt het beleid door te wijzen op het milieu en het feit dat veel mensen al voldoende accessoires bezitten. "Steeds meer mensen gebruiken de accessoires die ze al hadden om hun nieuwe telefoons op te laden. Ook willen mensen steeds vaker duurzame keuzes in het dagelijkse leven maken. Om onze gebruikers daarbij te ondersteunen, laten we de oplaadstekker en oordoppen in onze nieuwe telefoonserie weg", aldus Samsung-manager Patrick Chomet in een verklaring.

Samsung benadrukt de zorgen over elektronisch afval. "We nemen de druk weg die consumenten kunnen ervaren bij het telkens weer ontvangen van onnodige oplaadaccessoires bij nieuwe telefoons."

Elektronisch afval

Het nieuwe beleid kan bijdragen aan het verminderen van e-waste, zoals elektronisch afval ook wordt genoemd. E-waste is volgens de Verenigde Naties de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. In 2019 werd 53,6 miljoen ton aan e-waste gegenereerd. Slechts 17 procent van dat afval werd gerecycled. 

Samsung levert al jaren smartphones met de standaard USB-C-oplaadpoorten en daarvoor geschikte accessoires. Oude opladers zijn daardoor volgens het bedrijf gewoon bruikbaar met de nieuwste Galaxy-smartphones. 

Losse adapter goedkoper 

Samsung verlaagt tegelijkertijd de prijs van zijn losse oplaadadapter van 35 naar 25 euro. Het is nog niet bekend of Samsung ook bij andere telefoonseries zowel de oplader als de oordoppen zal weglaten. Bij Apple geldt het beleid voor alle iPhones.