VS zet Xiaomi op zwarte lijst met Chinese militaire bedrijven
Trump

VS zet Xiaomi op zwarte lijst met Chinese militaire bedrijven

15-01-2021 10:01 Laatste update: 12:44

De Amerikaanse regering heeft telefoonmaker Xiaomi op een lijst met Chinese militaire bedrijven gezet. Daarmee wordt gewaarschuwd voor mogelijke gevaren die samenwerken met dit bedrijf met zich meebrengen.

Dat staat in een persbericht verzonden door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Naast Xiaomi zijn ook acht andere bedrijven toegevoegd. Xiaomi is momenteel de nummer drie op de wereldwijde smartphonemarkt.

Volgens het ministerie probeert China buitenstaanders te misleiden door commerciële bedrijven hun technologie te laten leveren. Hierdoor zou een partij als Xiaomi op een gewone telefoonmaker lijken, terwijl in werkelijkheid met het leger wordt samengewerkt.

Huawei en DJI

De zwarte lijst is niet zo verstrekkend als die waar telefoonmaker Huawei en dronefabrikant DJI recent op werden geplaatst. Die twee mogen niet langer met Amerikaanse bedrijven samenwerken uit angst dat de nationale veiligheid wordt aangetast. Hierdoor mag de volledige versie van Android niet op Huawei-telefoons worden geïnstalleerd en liggen toestellen daar niet in de winkels.

De vermelding van Xiaomi heeft vooral invloed op de financiële kant van het bedrijf: Amerikaanse investeerders mogen geen geld steken in de bedrijven die op deze lijst staan vermeld.

Reactie Xiaomi

In een reactie stelt Xiaomi dat het 'niet in het bezit is van, noch onder controle staat van, noch gelieerd is aan het Chinese leger'. Ook zegt het "zeker geen ‘Communistisch Chinees Militair Bedrijf’ te zijn.

Xiaomi zegt 'gepaste maatregelen' te nemen om de belangen van het bedrijf en zijn aandeelhouders te beschermen. "We bestuderen momenteel de potentiële gevolgen van het besluit om een volledig beeld te ontwikkelen van de impact."

De opvouwbare e-bike van Xiaomi