Review: deze Samsung-monitor kan ook voor tv spelen
Bright Review

Review: deze Samsung-monitor kan ook voor tv spelen

29-01-2021 20:00 Laatste update: 20:00

De Samsung M5 is een monitor, maar wel eentje met een afstandsbediening, waar je ook Netflix mee kunt kijken. Rutger Middendorp probeerde hem voor Bright.

Sommige nieuwe producten zijn zo voor de hand liggend, dat je denkt: dit kan niets zijn, anders had iemand anders het al lang bedacht. De Samsung Smart Monitor M5 is een kruising tussen een monitor en een smart tv. Denk jij misschien: is het dan niet gewoon een smart TV zonder TV-tuner? Ja én nee. Want de M5 heeft nog een paar trucjes waardoor hij handig is als tweede TV op de slaapkamer, die nu ook je kantoor geworden is.

Heb je een Samsung-telefoon, dan kun je die even tegen dit scherm aantikken om de inhoud van je telefoon te zien. Dankzij de USB-C-poort kun je je laptop opladen aan deze monitor met 65W.

Met Remote Access kun je ook nog eens een draadloze verbinding met een PC die ergens anders in huis staat opbouwen. Met VNC kun je dan kijken wat er op die andere computer gebeurt. Sluit je via bluetooth een muis aan, dan kun je op afstand op de computer werken.

Ook kun je inloggen op Office 365 op afstand en je Powerpointjes tevoorschijn toveren bijvoorbeeld. De voordelen daarvan zijn me niet helemaal duidelijk, tenzij je een computer thuis mist en deze monitor als (trage) computer gebruikt om word documentjes te typen bijvoorbeeld.

Typen met de afstandsbediening is geen feestje

Het 32 inch scherm is ook een leuk formaat voor op de slaapkamer. Zeker gezien apps als Netflix en Prime standaard geïnstalleerd zijn en een hotkey hebben op de afstandsbediening. In de appstore kun je ook de app van NPO, Disney+ en talloze andere video-aanbieders toevoegen. Gek genoeg leek het installeren van apps in eerste instantie niet te lukken. De knop 'Installeer' kwam steeds weer in beeld. Maar na een tijdje wachten stond Disney+ toch opeens tussen de mogelijkheden.

De spraakbediening via Samsungs virtuele assistent Bixby is geen aanrader. De stemherkenning van Samsung komt niet in de buurt van wat je gewend bent van Siri of Google Assistant.

Disney+ geïnstalleerd vanuit de app store

De M5 is eigen een thinclient (pc met beperkte eigen rekenkracht), een monitor, een oplaadstation voor je laptop én een entertainmentcenter in één apparaat. Voor veel mensen met een thuiskantoor of een puber in huis zou dit wel eens de ideale oplossing kunnen zijn. Zeker gezien de prijs. De 27 inch-versie kost 250 euro, de 32 inch-versie 290 euro.

Vind je full-hd iets van de vorige eeuw, dan kun je voor de M7 gaan, die biedt 4K-beeld. De M7 is ook 32 inch groot, maar kost 400 euro.

Rutger Middendorp reviewt gadgets voor Bright.

De Office 365-omgeving op de app in de monitor