'Apple komt eerst met VR-bril voor appmakers, daarna AR-bril voor consument'
Apple Reality

'Apple komt eerst met VR-bril voor appmakers, daarna AR-bril voor consument'

21-01-2021 15:58 Laatste update: 16:23

De eerste slimme bril van Apple zou nog niet voor het grote publiek zijn bedoeld, maar voor app-ontwikkelaars. Die zouden met de bril applicaties kunnen maken voor een latere bril met augmented reality, die wel op de massa gericht zou zijn.

Apples eerste poging om een eigen bril te maken wordt een 'prijzige, niche voorloper op een meer ambitieus augmented reality-product'. Dat zeggen ingewijden tegen Bloomberg. Apple werkt volgens geruchten al jaren aan een augmented-reality-bril, waarmee gebruikers virtuele objecten over de echte wereld getoond krijgen.

Als tussenstop zou Apple eerst een VR-bril willen uitbrengen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Oculus VR-brillen van Facebook en de Sony PlayStation VR. De bril van Apple zou 'beperkte augmented reality-mogelijkheden' hebben.

Duur maar krachtig

De bril van Apple zou veel duurder zijn dan die van concurrenten, die tussen de 300 en 1000 euro kosten. Apples bril zou schermpjes met een veel hogere resolutie hebben dan andere VR-brillen.

Ook de chips zouden erg snel zijn, nog sneller dan de recente M1-chips in nieuwe MacBooks. De VR-bril zou zelfs een ventilator bevatten, iets dat Apple in zijn meeste mobiele producten probeert te vermijden.

Appmakers voorbereiden

De VR-bril van Apple zou met zijn hoge prijs gericht zijn op ontwikkelaars, en zich volgens Bloomberg verhouden met de Mac Pro. Dat is de duurste computer in het aanbod van Apple, met een prijs vanaf 6500 euro. Met de bril zouden ontwikkelaars zich kunnen voorbereiden op de komst van een uiteindelijke augmented reality-bril voor consumenten.

'AR-bril nog in vroeg stadium'

De virtual-reality-bril zou zich in 'een laat prototype-stadium' bevinden, maar zou nog altijd geschrapt kunnen worden. De augmented-reality-bril zit in een vroeger stadium van de ontwikkeling, en zou pas over enkele jaren gereed zijn.

Volgens eerdere geruchten zou Apple zijn bril voor het grote publiek in 2023 op de markt willen brengen, al wees een analist onlangs nog op een verkoopstart dit jaar.

De iPhone optimaal opladen? Let op de kleine letters: