Linktaks

Google dreigt in Australië te stoppen met zoekmachine

Google dreigt in Australië te stoppen met zoekmachine
22 januari 2021 om 06:03
Laatste update: 22 januari 2021 om 10:04

Techreus Google dreigt zijn zoekmachine te sluiten in Australië, als het bedrijf daar moet gaan betalen voor links naar nieuwsartikelen.

Dat zei de Australische Google-baas Mel Silva tijdens een hoorzitting in de Australische Senaat, aldus de Sydney Morning Herald. Daarmee reageerde Silva op een nieuw wetsvoorstel dat momenteel wordt behandeld in het land.

"Als deze nieuwe wet wordt ingevoerd, dan hebben we geen andere keuze dan het stoppen met aanbieden van Google Search in Australië", zei de topvrouw. "Na de wet te hebben onderzocht, lijkt het onmogelijk om actief te blijven gezien alle risico's."

De nieuwe wet verplicht bedrijven die verwijzen naar nieuwsartikelen om een commissie te betalen. Dat zou een grote financiële impact hebben op Google, dat in zoekresultaten naar nagenoeg ieder nieuwsbericht links plaatst. Google moet volgens het wetsvoorstel ook meldingen geven over het gebruik van algoritmes, die volgens het bedrijf 'onwerkbaar' zijn. 

Australië zwicht niet

Volgens premier Scott Morrison zal het land niet zwichten voor bedreigingen. "Australië bepaalt de regels voor dingen die in Australië mogen. Het is de taak van onze overheid, en dat is hoe het in Australië werkt."

De nieuwe wet moet in eerste instantie gelden voor Google, maar ook voor Facebook. Beide bedrijven zouden moeten betalen voor gelinkte verhalen, maar ook voor artikelen waarvan een deel rechtstreeks op de platformen te lezen zijn.

Op het wetsvoorstel klinkt veel kritiek vanuit de internetwereld. Tim Berners-Lee, de bedenker van het wereldwijde web (WWW), noemde het eerder een 'ondermijning van het fundamentele principe van het internet'.  

Nederlandse zaak Kranten.com

In Nederland kan Google met de huidige wet niet verplicht worden tot het betalen van een vergoeding voor het linken naar artikelen. Zogeheten deeplinks zijn in principe toegestaan, behalve als er direct wordt gelinkt naar bestanden waarover juridische problemen kunnen ontstaan. 

Uitgeverij PCM probeerde twintig jaar geleden via een rechtszaak de site Kranten.com te laten verbieden wegens het deeplinken naar krantenartikelen. Kranten.com won die zaak: de rechter bepaalde dat die links niet onrechtmatig waren.  

Nieuw onderdeel Google News

Google betaalt uitgevers in sommige landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, wel vergoedingen voor het gebruik van artikelen in het nieuwe onderdeel Google News Showcase. Google geeft gebruikers met deze functie gratis toegang tot geselecteerde artikelen die normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar zijn.

Google noemt News Showcase ook voor Australië een 'werkbare oplossing'. "Hiermee zou Google uitgevers betalen voor waarde en commerciële overeenkomsten sluiten met uitgevers." News Showcase is momenteel nog niet beschikbaar voor Nederlandse uitgevers, aldus een woordvoerder van Google.