Zuckerberg krijgt mediawet Australië niet van tafel
Strijd tegen Big Tech

Zuckerberg krijgt mediawet Australië niet van tafel

31-01-2021 11:27 Laatste update: 11:27

Facebookbaas Mark Zuckerberg heeft de Australische minister Josh Frydenberg van Financiën 'niet overtuigd' om het conflict over de voorgestelde aanpassingen van mediawetten in het land op te lossen.

"Zuckerberg deed een handreiking om te praten over de wet en de impact daarvan op Facebook", aldus de minister tegen de tv-zender ABC. Frydenberg noemde het "een zeer constructieve discussie", maar van enige aanpassing is geen sprake.

Grote techbedrijven waaronder Facebook en Google verzetten zich tegen nieuwe wetgeving die hen verplicht te betalen voor het gebruik van media-inhoud. De nieuwe wetten zijn bedoeld om de lokale media-industrie te ondersteunen.

Facebook heeft gedreigd Australiërs te beletten nieuws op zijn platform te delen als de wet wordt doorgevoerd, terwijl Google dreigt helemaal met zijn zoekmachine te stoppen in Australië. Frydenberg zei zondag dat hoewel hij de dreigementen van Google niet afwijst, hij er ook niet door "geïntimideerd" is.

'Google en Facebook moeten betalen'

Australië stelt dat Google uiteindelijk moet betalen voor nieuws. "We voeren gedetailleerde discussies met Google, met Facebook, met de andere spelers in de branche", zei Frydenberg.

Premier Scott Morrison heeft ook gesproken met CEO Satya Nadella van Microsoft over de voorgestelde wijzigingen, zei Frydenberg. "Bij elke stap zijn deze bedrijven geraadpleegd", zei de minister. "Wat ik wel weet, is dat mediabedrijven moeten worden betaald voor content."

Test: 3 nieuwe smartwatches