Belangrijke update iOS

Update je iPhone of iPad: nieuwe iOS-versie dicht beveiligingslekken

ios 14 iphone ipad update installeren installeer veilig
27 januari 2021 om 14:15
Laatste update: 28 januari 2021 om 10:52

Apple heeft een update voor iOS 14 uitgebracht die drie lekken repareert die 'mogelijk actief door hackers misbruikt werden'. Gebruikers kunnen het beste zo snel mogelijk de iOS-update installeren.

Dit heeft Apple allemaal in petto in 2021:

Het gaat om drie zogenoemde zeroday-lekken: voorheen onbekende kwetsbaarheden die misbruikt kunnen worden. In een toelichting stelt Apple dat het 'bekend is met een melding dat dit lek mogelijk actief is misbruikt'.

Veel details over de lekken geeft Apple niet, behalve dat er één zit in de kernel van iOS, het centrale deel van het besturingssysteem. Twee andere lekken zitten in WebKit, de techniek achter onder meer browser Safari en veel browsers in andere iOS-apps.

Lek vaak eerste stap

De WebKit-lekken konden waarschijnlijk misbruikt worden door gebruikers naar een bepaalde website te sturen. Vaak worden zulke browserlekken gebruikt als startpunt bij een aanval, omdat het relatief makkelijk is om gebruikers op een onbekende link te laten klikken.

Gebruikers met een iPhone of iPad wordt aangeraden zo snel mogelijk te updaten naar iOS 14.4. De update is te vinden in het Instellingen-scherm, onder de optie Algemeen.