'Facebook wil Apple aanklagen om privacyfuncties in iOS'
Goliath vs. Goliath

'Facebook wil Apple aanklagen om privacyfuncties in iOS'

28-01-2021 16:47 Laatste update: 17:32

Facebook zou een grote mededingingszaak tegen Apple voorbereiden. De socialmediareus wil de iPhone-maker aanklagen vanwege de nieuwe privacyfuncties in iOS 14.

Facebook zou zich met de rechtszaak richten op de dominante positie van Apple als eigenaar van de App Store, meldt The Information. Net zoals eerder onder meer Spotify en Epic Games zou Facebook willen klagen over de regels die Apple kan opleggen aan elke deelnemer van de App Store, terwijl die niet zouden gelden voor Apple zelf.

Nieuwe privacyregels hinderen Facebook

De pijn zit 'm bij Facebook echter in twee nieuwe privacyregels voor de App Store. Apps moeten voortaan met een label duidelijk laten zien welke data zij van de gebruiker willen hebben en wat er met die data gebeurt. Bij de apps van Facebook zijn die labels vrij lang, omdat het bedrijf relatief veel data van gebruikers verzamelt. 

Het verzamelen van gegevens wordt bovendien moeilijker gemaakt met een aanstaande update voor iOS. Dan moeten apps voortaan toestemming vragen voor het volgen van gebruikers tussen verschillende apps en sites. Facebook zou vrezen dat veel gebruikers die toestemming niet geven, waardoor het voor Facebook veel moeilijker wordt om gebruikers op de voet te volgen. En juist op die manier verdient Facebook veel geld: met reclame die specifiek op de persoon wordt gericht.

 

Kritiek Tim Cook op Facebook

Helemaal zeker is de rechtszaak van Facebook nog niet, zeggen ingewijden. Intern zou er veel weerstand bestaan tegen de zaak. Medewerkers denken dat Facebook zich onvoldoende als slachtoffer kan opstellen tegenover Apple, zeker gezien de vele privacyschandalen rond Facebook de afgelopen jaren.

Apple-ceo Tim Cook uitte donderdag in een verklaring tijdens een virtueel privacycongres kritiek op Facebook, overigens zonder het bedrijf expliciet te noemen. "Als een bedrijf is gebouwd op misleiden van gebruikers, op het uitbuiten van data, op keuzes die helemaal geen keuzes zijn, dan verdient het hervorming", sprak Cook.

De Apple-topman haalde uit naar socialmediabedrijven, zoals Facebook, die volgens hem 'berichten belonen die het vertrouwen van het publiek in levensreddende vaccinaties ondermijnen'. "Wat zijn de gevolgen als duizenden gebruikers zich bij extremistische groeperingen aansluiten?" aldus Cook. 

Zuckerberg: 'Apple nu grote concurrent'

Facebook sprak eerder al zijn steun uit voor de rechtszaak van Epic Games tegen Apple. Facebook-topman Mark Zuckerberg klaagde woensdag ook al over Apple, tijdens de bekendmaking van de nieuwste Facebook-kwartaalcijfers. Zuckerberg zegt Apple nu te zien als één van zijn grootste concurrenten.

"Apple zegt wel dat ze dit doen om mensen te helpen, maar de stappen volgen duidelijk die van hun concurrenten", zegt Apple over de privacystandpunten van Apple.

Nieuwe Apple-producten: dit kan je verwachten