Twitter-alternatief Parler weer te gebruiken
Sociale media

Twitter-alternatief Parler weer te gebruiken

15-02-2021 18:03 Laatste update: 21:40

Het Twitter-alternatief Parler is sinds vanmiddag weer te gebruiken. Het bij uiterst rechts populaire platform ging offline na de bestorming van het Amerikaanse parlement in Washington door aanhangers van toenmalig president Trump.

Trump zelf overwoog over te stappen op Parler toen zijn Twitter-account werd geblokkeerd.

Het sociale medium Parler noemt zichzelf in een verklaring 'het nummer 1-platform wereldwijd waarop je zonder censuur of ingrepen je mening kunt uiten'. Er zouden ruim 20 miljoen gebruikers zijn.

De terugkeer van Parler was een maand geleden al aangekondigd, maar er gebeurde toen niets. In de tussentijd moest topman John Matze vertrekken.

Rechtszaak tegen Amazon

Na de aanval op het Capitool in Washington op 6 januari had Parler-webhost Amazon zijn medewerking gestaakt. Volgens Amazon deed Parler te weinig tegen oproepen tot geweld.

Parler startte een rechtszaak tegen Amazon, dat zich verdedigde door te stellen dat Parler onder het mom van vrijheid van meningsuiting berichten toeliet met "het aanmoedigen en plannen van verkrachting, mishandelen en vermoorden van bestuurders en burgers die met naam en toenaam werden genoemd". De rechter wilde op korte termijn geen uitspraak doen.

Video's bestorming van het Capitool

Onder de gebruikers van Parler waren ook mensen die deelnamen aan de bestorming van het Capitool. Non-profitorganisatie ProPublica heeft ruim 500 Parler-video's gepubliceerd die rond de Capitoolrellen zijn gemaakt in Washington. De video's tonen de gewelddadige acties van die dag, waaronder vandalisme en bedreigingen tegen politici.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s