Apple-serie zet Wubbo Ockels op de maan
Astronaut in 'For All Mankind'

Apple-serie zet Wubbo Ockels op de maan

20-02-2021 14:18 Laatste update: 14:38

De Apple TV+-serie For All Mankind brengt in zijn tweede seizoen een ode aan de Nederlandse astronaut Wubbo Ockels.

In de serie For All Mankind, te zien op Apples streamingdienst Apple TV+, volgt de kijker een alternatieve geschiedenis. In de serie waren het de Russen die als eerste op de maan landden en met de VS in een space-race verwikkeld raken om al eerste een maanbasis te bouwen. In de eerste aflevering van het tweede seizoen komt een opvallend personage voorbij: de Nederlandse astronaut Wubbo Ockels.

Ockels werd als natuurkundige en buitengewoon hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen in 1978 geselecteerd mee te werken aan het Spacelab-programma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Twee jaar later volgde hij zijn astronautenopleiding aan het Lyndon B. Johnson Space Center in Texas. Van 30 oktober tot en met 6 november 1985 maakte Ockels met het ruimteveer Challenger zijn eerste ruimtevlucht.

Duurzame technologie

Ockels bleef vervolgens verbonden aan het European Space Research and Technology Centre van de ESA in Noordwijk en presenteerde het TROS-televisieprogramma Kijk TV. Gedurende zijn carrière zette Ockels zich steeds meer in voor klimaatbescherming en duurzame energiewinning.

Enkele van zijn onderzoeksprojecten zijn de Groene Grachten, de laddermolen, zonne-auto Nuna die verscheidene keren de World Solar Challenge won en de superbus. De hangende slaapzak die vastzit aan de muur in ruimtevaartuigen en tot op heden wordt gebruikt, is een vinding van Ockels. Hij overleed in 2014 aan de gevolgen van nierkanker.

Maanbasis

In de serie is de tijdlijn aanbeland in 1983. In de echte geschiedenis vond de laatste maanlanding meer dan tien jaar ervoor plaats, stonden de Amerikanen op het punt de eerste vrouwelijke astronaut mee te sturen op de Space Shuttle en hadden de Russen moeite met het aanmeren van kosmonauten aan hun Saljoet-ruimtestation, de voorloper van Mir. In de alternatieve geschiedenis van de serie echter hebben zowel de Amerikanen en Russen een maanbasis gebouwd met permanente bezetting, zowel mannen als vrouwen. De Koude Oorlog is nog in volle gang.

In het Amerikaanse 'kamp' zien we in de serie diverse westerse astronauten voorbij komen, waaronder Canadese, Italiaanse en dus de Nederlander Wubbo Ockels. Zijn personage is actief op het maanoppervlak waar hij een collega-astronaut helpt bij onderzoek. Als een gevaarlijke zonnestorm op de maan afkomt en de astronauten moeten schuilen, wordt het spannend. 

Nieuwe astronauten

ESA zoekt trouwens nieuwe astronauten voor het eerst sinds elf jaar. Eind maart gaat de campagne voor nieuwe vacatures van start.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart