Clubhouse haalt site offline waarop je stiekem kon meeluisteren
Populaire app

Clubhouse haalt site offline waarop je stiekem kon meeluisteren

22-02-2021 11:44 Laatste update: 11:44

Gesprekken in de populaire praat-app Clubhouse werden door een onbekende gebruiker stiekem doorgeplaatst naar zijn eigen site, waardoor anderen ongemerkt konden meeluisteren.

De betreffende gebruiker is permanent van het platform verbannen, zegt woordvoerder van de app tegen Bloomberg. Ook belooft Clubhouse 'waarborgen' om het herhaaldelijk doorsluizen van gesprekken te voorkomen.

De site maakte het voor iedereen mogelijk om via het account van de maker van de site gebruik te maken van Clubhouse. Er kon worden meegeluisterd zonder 'rooms' in Clubhouse binnen te gaan. Andere gebruikers hebben dan niet in de gaten dat er iemand meeluistert.

Gesprekken konden bovendien worden opgenomen. Die functie ontbreekt nadrukkelijk in de app van Clubhouse: de voorwaarden van de app verbieden het opnemen van gesprekken. 

'Dachten dat gesprekken privé waren'

"Het echte probleem is dat mensen dachten dat hun gesprekken ooit privé waren", zegt Robbert Potter van beveiligingsbedrijf Internet 2.0.

Het doorsluizen was mogelijk omdat Clubhouse voor zijn dataverkeer en audioproductie samenwerkt met het bedrijf Agora, gevestigd in Shanghai. Dat werd vorige week al ontdekt door onderzoekers van het Stanford Internet Observatory. Door de samenwerking kon de onbekende maker met zijn site als het ware tussen de audiogesprekken en de Clubhouse-app gaan staan en gesprekken zo doorsluizen.

'Geen belofte van privacy'

"Clubhouse kan geen enkele privacybelofte doen voor gesprekken die wereldwijd gevoerd worden", zegt Alex Stamos, hoofd van het Stanford Internet Observatory en voormalig veiligheidstopman van Facebook.

Clubhouse-gebruikers moeten er volgens Stamos van uitgaan dat al hun gesprekken kunnen worden opgenomen.

Ruim 8 miljoen gebruikers

Clubhouse groeit snel: in februari is de app al bijna 5 miljoen keer gedownload, meer dan in het hele afgelopen jaar bij elkaar. In totaal zijn er wereldwijd meer dan 8 miljoen gebruikers, terwijl de app alleen beschikbaar is voor iPhones. Ook kunnen mensen zich alleen als nieuwe gebruiker aanmelden als ze door iemand zijn uitgenodigd. 

Ook in Nederland neemt de interesse toe: een nep-account op naam van premier Mark Rutte telde bijna 10.000 volgers voordat het door Clubhouse werd verwijderd.