Praat-app Clubhouse belooft aanpassingen voor meer privacy
Privacy

Praat-app Clubhouse belooft aanpassingen voor meer privacy

14-02-2021 18:50 Laatste update: 15-02-2021 07:10

Om zorgen over het lekken van gegevens naar China weg te nemen beloven de makers van de populaire audiochat-app Clubhouse de komende dagen meerdere aanpassingen te doen.

De makers van de audiochatdienst Clubhouse zeggen meerdere technische verbeteringen door te voeren om de gegevens van gebruikers beter te beschermen. Dat heeft Alpha Exploration, de ontwikkelaar van de snelgroeiende praat-app, gezegd nadat er zorgen waren ontstaan over het sturen van data naar China.

Chinese servers

Het Stanford Internet Observatory meldde eerder deze week dat Clubhouse deels werkt met software van het Chinese bedrijf Agora, waardoor data van gebruikers op servers in China terecht zouden kunnen komen. Het ging om metadata in pings naar servers die bepalen hoe internetverkeer het snelst kan worden geleid. Doordat Agora bepaalde data verwerkte, zouden Chinese overheidsdiensten toegang tot de metadata kunnen krijgen.  

Clubhouse zei in een reactie dat het op meerdere punten verbeteringen gaat doorvoeren in de databescherming. "We voegen extra versleuteling toe en gaan voorkomen dat we verbindingsverzoeken naar Chinese servers sturen." De appmaker wil ook een extern beveiligingsbedrijf inschakelen om 'deze wijzigingen te beoordelen en valideren'.

Live audiogesprekken

Clubhouse draait om het live praten in audio en werkt voorlopig alleen op uitnodigingsbasis. Nieuwe gebruikers kunnen zich alleen aanmelden als ze zijn uitgenodigd door iemand die al Clubhouse gebruikt.

Elon Musk

Clubhouse kreeg de afgelopen weken veel nieuwe gebruikers, mede nadat Tesla-ceo Elon Musk de app ging gebruiken. Musk hield een openbaar interview in de app. Inmiddels staat Clubhouse ook hoog in de Nederlandse App Store van Apple.

De app heeft allerlei kamers waarin gesprekken worden gevoerd. Sommige kamers zijn openbaar, andere zijn besloten. In openbare kamers kan iedereen die dat wil naar binnen gaan en meeluisteren met het gesprek.

De makers van Clubhouse loven ook beloningen uit voor beveiligingsonderzoekers die nieuwe lekken in de app weten te ontdekken. 

Meer van Bright: