Games

Epic Games schikt in zaak over lootboxes Fortnite en Rocket League

Epic Games schikt in zaak over lootboxes Fortnite en Rocket League
23 februari 2021 om 13:06
Laatste update: 23 februari 2021 om 14:09

Game-uitgever Epic Games heeft een schikking getroffen in een collectieve rechtszaak over lootboxes in de games Fortnite en Rocket League. Spelers wereldwijd krijgen compensatie.

Reden voor de in 2019 aangespannen zaak was de verkoop van lootboxes aan minderjarigen. Een lootbox is een soort virtueel schatkistje met daarin een voorwerp dat in een game te gebruiken is. De inhoud van een lootbox is van tevoren onbekend, waardoor er volgens de aanklagers sprake is gokken.

Minderjarige spelers werden zo tot gokken verleid, mede omdat ook niet duidelijk is hoe groot de kans op een bepaalde inhoud is, vinden de aanklagers. In deze zaak ging het om lootboxes in Rocket League, een populaire game rond autovoetbal, en Fortnite: Save The World, een onderdeel van het populaire spel Fortnite.

Iedereen krijgt compensatie

Epic Games schikt nu in de zaak, maar ontkent daarmee wel "elke beschuldiging van wangedrag, aansprakelijkheid en schade", aldus het bedrijf tegenover Eurogamer. Lootboxes worden in de betreffende games al langer niet aangeboden.

Wie voor die tijd een lootbox heeft gekocht in Rocket League of Fortnite: Save The World, krijgt automatisch 1.000 V-Bucks of Credits, afhankelijk van de game. Omdat de zaak in de VS is aangespannen, kunnen Amerikanen aanspraak maken op extra compensatie.