'Huawei werkt aan eigen elektrische auto'

Huawei maakte al eens een Porsche zelfrijdend met behulp van een smartphone.

Elektrische auto's

'Huawei werkt aan eigen elektrische auto'

26-02-2021 09:33 Laatste update: 09:38

De Chinese techreus Huawei werkt aan een eigen elektrische auto. De eerste Huawei-auto's zouden mogelijk dit jaar al op de markt komen.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme ingewijden. Het bedrijf zelf, dat kampt met Amerikaanse sancties, ontkent de plannen voor een elektrische auto.

Volgens de ingewijden is Huawei intern begonnen met het ontwerp van elektrische voertuigen. Daarnaast zou het bedrijf gesprekken voeren met Chinese autofabrikanten om hun fabrieken te gebruiken voor de autoproductie.

Huawei laat de elektrische auto's dan mogelijk in elkaar zetten door een dochteronderneming van het industriële staatsconcern BAIC.

Smartphones

Als Huawei inderdaad de stap naar elektrische auto's zet, is dat een grote verschuiving van de activiteiten van het bedrijf. Nu verdient het bedrijf vooral geld met de verkoop van smartphones en apparatuur voor telecomnetwerken.

Dit wordt steeds moeilijker doordat de Verenigde Staten sancties hebben ingesteld tegen Huawei, wegens de vermeende nauwe banden met het Chinese leger en mogelijke risico's op spionage. Daardoor kunnen Amerikaanse leveranciers zonder speciale vergunning hun waren niet aan het bedrijf verkopen. Ook de verkoop van producten waarin Amerikaanse technologie is verwerkt, zoals chips, is aan banden gelegd.

China gaat elektrisch rijden

Een uitbreiding naar elektrische auto's kan uitkomst bieden voor Huawei. Thuisland China is op dit moment de grootste markt voor deze voertuigen. De Chinese regering stimuleert de overstap naar elektrisch rijden fors, om zo de zware luchtvervuiling in het land tegen te gaan. Volgens schattingen zijn elektrische auto's in 2025 goed voor een vijfde van alle verkochte auto's in het Aziatische land.

Zelfrijdende auto's

Steeds meer techbedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van technieken voor elektrische en zelfrijdende auto's. Onder meer Google, Apple, Amazon, Uber en Microsoft werken daar aan. Huawei liet in 2018 al zien hoe het een Porsche zelfrijdend had gemaakt met behulp van slechts een smartphone.

De grote techfabrikant Foxconn, de bekende producent van iPhones voor Apple, maakte deze week bekend samen met de Amerikaanse startup Fisker een elektrische auto te ontwikkelen

Bright test elke maand een nieuwe elektrische auto. Volg onze updates.